Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Linta: Fali volja za pronalaskom rešenja za proterane Srbe

Miodrag Linta/ Foto: Tanjug

Linta: Fali volja za pronalaskom rešenja za proterane Srbe

On je apelovao UN, EU, Savet Evrope i OEBS da zahtevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji

Srbija
Autor: NB, Agencije

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da ne postoji politička volja u BiH i Hrvatskoj da se pronađe pravično i trajno rešenje imovinskih i brojnih drugih problema stotina hiljada proteranih Srba i malog broja srpskih povratnika, povodom sutrašnjeg Svetskog dana izbeglica.

Ističe da je prošlo više od 20 godina od završetka rata, a osnovni problem jeste diskriminacija u postupanju nadležnih državnih i regionalnih organa vlasti u Hrvatskoj i Federaciji BiH prema Srbima.

Preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su, kako stoji u Lintinom saopštenju, građani drugog reda, jer u velikoj većini ne mogu da ostvare svoja elementarna ljudska prava.

Na gotovo identičan način ponaša se vlast u Prištini prema raseljenim licima i malobrojnim povratnciima, dodaje Linta.

On je apelovao UN, EU, Savet Evrope i OEBS da zahtevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Jugoslavije koja su imali na dan 31.12.1990. godine.

Linta je od UN, EU, SE i OEBS zatražio da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine tj. daleko strožim za Srbe, a daleko blažim za Hrvate, Bošnjake i Albance, da sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, tretiraju na jednak način, da reše pitanje nestalih, da sankcionišu govor mržnje i da pokrenu ekonomski razvoj povratničkih krajeva.

"Smatramo da su to neki od najvažnih preduslova koji mogu dovesti do međusobnog povjerenja i iskrenog pomirenja među narodima koji žive na području zapadnog Balkana", naglasio je Linta na kraju saopštenja.