Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Linta: Kitarovićkina izjava je govor mržnje

YT Printscreen

Linta: Kitarovićkina izjava je govor mržnje

Linta dodaje da takve izjave podstiču na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i vređaju čitav srpski narod, Jevreje i Rome.

Srbija
Autor: NB, Agencije

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da skandalozna izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su ona i njena deca obožavaoci muzike ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona predstavlja govor mržnje.

Linta dodaje da takve izjave podstiču na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i vređaju čitav srpski narod, Jevreje i Rome.

"Navedena izjava ne predstavlja nikakvo iznenađenje i samo je jedan u nizu dokaza da je Kolinda Grabar Kitarović sledbenik ustaške ideologije. Kolinda Grabar Kitarović je, između ostalog, polagala vence ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, a Marko Perković Tompson je bio jedan od počasnih gostiju na njenoj inauguraciji za hrvatsku predsednicu", naveo je Linta u saopštenju.

Iste vrednosne stavove kao hrvatska predsjednica, smatra Linta, deli značajan broj hrvatskih političara, intelektualaca, biskupa i katoličkih sveštenika, javnih ličnosti i običnog naroda.

Linta apeluje na Evropski savjet, koji čine šefovi država ili predsednika Vlada svih država članica, Evropsku komisiju i Savet ministara da najoštrije osude povratak Hrvatske u mračnu prošlost iz vremena nacističke NDH i otvoreno kršenje osnovnih vrednosti koje se navode u članu 2 Ugovora o EU.

"Za nepoštovanje ovog ugovora predviđene su sankcije. U slučaju da opomenuta zemlja ne primeni preporuke, preti joj suspenzija članstva u Evropskoj uniji. Na taj način Hrvatska bi bila stavljena na stub srama i eliminisana iz svih institucija EU. To je jedini način da Hrvatska započne proces denacifikacije i konačno jednog dana postane zdravo i civilizovano društvo", dodaje Linta.

U jeku političke krize u Hrvatskoj, predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetila je jutros Narodni radio, gde je saopštila da su ona i njena deca obožavaoci muzike Marka Perkovića Tompsona, muzičke ikone koji slavi ustaštvo i protiv je Srba i svega srpskog.

Kako su preneli hrvatski mediji, Grabar Kitarović je rekla da je Tompsona slušala najčešće u automobilu dok su joj deca bila mala i dodala da ju je, dok je bila van Hrvatske, pesma "Lijepa li si" uvek podsećala na domovinu.