Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Linta: Kolinda priča neistine, Hrvati do 1943. bili uz NDH

YT Printscreen

Linta: Kolinda priča neistine, Hrvati do 1943. bili uz NDH

Izjava Kolinde Grabar Kitarović da su Hrvati dali veliki doprinos borbi protiv fašizma je lažan i uvredljiv, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

Srbija
Izvor: Tanjug

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović iznela je više neistina i uvreda prema Srbima u čestitki za Dan Antifašističke borbe, saopštio je Miodrag Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona kaže da je hrvatski narod do kraja 1943. godine "većinski učestvovao na strani zločinačke i fašističke NDH koja je počinila genocid srpskim narodom u skladu sa ustaškom doktrinom da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti".

- Tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice jer se već tada znao ishod Drugog svetskog rata - dodaje se u saopštenju.

Pored toga, konstatuje Linta, Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki iznela uvredljivu izjavu za Srbe da se s punim poštovanjem treba odnositi prema svim poginulim tokom Drugog svetskog rata, što znači i prema ustaškim zločincima.

Kolinda Grabar Kitarović je u čestitki navela da je "svojim sudelovanjem na strani antihitlerovske koalicije, hrvatski narod, zajedno sa pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom, a odlukama ZAVNOH-a postavljen je temelj za proglašenje Republike Hrvatske nezavisnom državom, koju smo odbranili od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu".