Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Linta poziva na povlačenje rezolucije o Srebrenici iz srpskog parlamenta

Miodrag Linta/ Foto: novosti.rs

Linta poziva na povlačenje rezolucije o Srebrenici iz srpskog parlamenta

Poslanička grupa LSV - Zeleni je predloženim aktom zatražila da parlament osudi, kako se navodi, genocid u Srebrenici

Srbija
Izvor: Agencije

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je inicijativu poslaničkih grupa LDP-SDA i LSV-Zeleni da parlament razmatra predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i pozvao ih da povuku, kako navodi, taj destruktivni dokument iz procedure, nazivajući ga neprihvatljivim i nerazumnim.

Poslanička grupa LSV - Zeleni je predloženim aktom zatražila da parlament osudi, kako se navodi, genocid u Srebrenici, svako poricanje genocida i proglašavanje 11. jula za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Linta smatra da takva inicijativa ima za cilj da Srbija proglasi Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom i da ospori njeno postojanje, te da srpskom narodu prikači "etiketu genocida".

"Zahtev da se zločin u Srebrenici okvalifikuje kao genocid duboko vređa srpske žrtve u srednjem Podrinju, drugim delovima BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji i predstavlja nepremostivu prepreku pomirenju i uspostavi međusobnog povrenja", navodi Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Takav pristup će, smatra Linta, dovesti samo do daljih podela i izazvaće dodatne tenzije u Bosni i Hercegovini i regionu.

"Žalosna je činjenica da u Srbiji postoje političari koji zastupaju apsurdnu i lažnu tezu dela međunarodne zajednice da su Srbi bili agresori i zločinci u oružanim sukobima devedesetih godina prošlog veka, a Bošnjaci, Hrvati i Albanci žrtve koji su tobože vodili oslobodilačke ratove", naveo je Linta.

On smatra da da bez stvarnog suočavanja bošnjačkog naroda sa pogrešnom politikom Alije Izetbegovića neće biti moguće uspostaviti trajni mir na području BiH.