Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Linta pozvao srpsko tužilaštvo da pokrene postupak protiv Orića

YT Printscreen

Linta pozvao srpsko tužilaštvo da pokrene postupak protiv Orića

On je podsetio da se prema optužnici koju je potvrdio Sud BiH protiv Nasera Orića jasno vidi da se nastoje drastično umanjiti ratni zločini protiv Srba

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da započne suđenje u odsustvu Naseru Oriću i njegovim saradnicima.

Linta je pozvao na suđenje u odsustvu zbog zločina nad Srbima na području srednjeg Podrinja jer nije dostupan našim državnim organima.

U interesu je pravde, istine i mira da se otkriju svi zločini protiv Srba, da se pronađu svi krivci, baš kao i da se izvrše pošteni i nepristrasni sudski procesi, uključujući tu i sudski proces protiv Nasera Orića, naveo je Linta u saopštenju.

On je podsetio da se prema optužnici koju je potvrdio Sud BiH protiv Nasera Orića jasno vidi da se nastoje drastično umanjiti ratni zločini protiv Srba.

Prema navedenoj optužnici Naser Orić se tereti za ubijstvo samo tri srpska zarobljenika tokom 1992. godine, naveo je Linta i dodao da Orić neće odgovarati po komandnoj odgovornosti za sistematsko ubijanje hiljada Srba u istočnoj Bosni.

Predsednik Saveza Srba je istovremeno u saopštenju ocenio da je "sramna i bezobrazna" odluka Suda Bosne i Hercegovine kojom je ukinuo sve mere zabrane Oriću.