Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Linta: Sramno što niko ne odgovara za smrt 3.500 Srba iz Podrinja

YT Printscreen

Linta: Sramno što niko ne odgovara za smrt 3.500 Srba iz Podrinja

Linta ističe da je posebno zabrinjavajuće što politika dvostrukih standarda dela međunarodne zajednice čiji je cilj da se ''Srbi proglase genocidnim narodom, a Bošnjaci isključivim žrtvama''.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u svom saopštenju za javnost ističe kako smatra da je sramno što za zločine u srednjem Podrinju nad oko 3.500 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca, još niko nije pravosnažno osuđen.

Prema njegovim rečima, posebno je zabrinjavajuće što politika dvostrukih standarda dela međunarodne zajednice čiji je cilj da se ''Srbi proglase genocidnim narodom, a Bošnjaci isključivim žrtvama''.

Navedena politika favorizivanja jedne strane proizvodi nestabilnost u regionu i produbljuje podele i tenzije, smatra Linta i dodaje da ako međunarodna zajednica iskreno želi trajni mir, stabilnost i pomirenje među narodima na zapadnom Balkanu onda treba da vodi politku odavanja počasti svim žrtvama i kažnjavanja svih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Linta je ocenio i da je, pored nespornih činjenica, Haški tribunal oslobodio glavnog protagonistu zločina na tom prostoru Nasera Orića i time, kako kaže, po ko zna koji put, potvrdio da je politički sud u funkciji umanjivanja i omalovažavanja srpskih, a uvećavanja i veličanja žrtava drugih strana.

On smatra i da ''bošnjačka vlast u Sarajevu od završetka rata vodi politiku zataškavanja, prikrivanja i nekažnjavanja zločina nad Srbima, ne samo u srednjem Podrinju već širom BiH, i taj način dukobo vređaju porodice žrtava i uništavaju bilo kakvu mogućnost uspostave međusobnog poverenja i pomirenja između naroda u BiH''.