Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LITURGIJA u Mušutištu IPAK služena, ali bez VERNIKA

Foto: telegraf.rs

LITURGIJA u Mušutištu IPAK služena, ali bez VERNIKA

Na ostacima crkve Bogorodice Odigitrije, liturgija je ipak održana, potvrdio je paroh Prizrenski jerej Slobodan Đorić.

Srbija
Izvor: Telegraf

"Kroz Mušutište smo pojac Ivan Krstić i ja prošli nešto pre sedam časova jutros, u centru je već bilo okupljeno preko 150 Albanaca, koji su čekali vernike sa namerom da ih zaustave. Prošli smo neprimećeno jer smo bili u civilnom automobilu, Pripremili smo se i održali Svetu Liturgiju", rekao je jerej Đorić.

On je dodao da su njega i Krstića odmah po završetku liturgije evakuisale specijalne jedinice Kosovske policije – ROSU, sporednim putevima i da je još uvek potrešen.

"Uprkos svemu uz Božiju pomoć i blagoslov Presvete Bogorodice sveta liturgija je održana, vera je mimo svega, individualna stvar i pravo, mi ćemo istrajati na putu, koji nam je Hristos i zbog koga su vernici želeli da prisustvuju liturgiji", rekao je jerej Đorić, naglasivši da se Srpska pravoslavna crkva blagoslovom i nastojanjem episkopa Raškoprizrenskog i Kosovskometohijskog Teodosija ima za cilj da u svim mestima koja su od 1999.godine bila bez sveštenika, sveštenstvo vrati kako bi se videlo živo prisustvo crkve.

Da podsetimo,tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta se nakon više od četiri sata čekanja, vratilo nazad pošto nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.