Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ljajić: Izvoz u Nemačku povećan za 26 odsto

Foto: sdpsrbije.rs

Ljajić: Izvoz u Nemačku povećan za 26 odsto

Izvoz Srbije u Nemačku je u prvih šest meseci povećan za 26 odsto, u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je 877 miliona evra, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Srbija
Izvor: Tanjug

Pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa Nemačkom, precizirao je on, dostigla je rekordnih 80 odsto.

"Ukoliko se nastavi ovakav trend već krajem ove godine naš izvoz u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi se približiti cifri od rekordne dve milijarde evra, a ukupna robna razmena premašiti iznos od četiri milijarde evra", kazao je Ljajić.

Ministar je istakao da se osim brojki, značajno poboljšala struktura našeg izvoza u Nemačku u korist proizvoda višeg stepena obrade, jer čak 55 odsto našeg izvoza predstavljaju mašine i transportni uređaji.

"U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hula hop čarape", rekao je ministar.

Ljajić je dodao da je udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku oko 10 odsto i da u razmeni tom vrstom proizvoda već godinama ostvarujemo suficit.

"U Nemačku od voća najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine porastao za čak 40 posto i iznosi 43 miliona evra. Suficit je zabeležen i u trgovini uslugama", rekao je Ljajić.