Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Ljajić: Nisam napravio nikakav "pakleni plan" sa Vučićem

Foto: Tanjug/ O. Toskić

Ljajić: Nisam napravio nikakav "pakleni plan" sa Vučićem

On je još jednom odbacio kao besmislene insinuacije da je svoju nameru da se kandidatuje na predsedničkim izborima doneo u dogovoru sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem

Srbija
Izvor: B92

Predsednik SDPS-a Rasim Ljajić izjavio je danas da veruje da će osvojiti veći broj glasova na predsedničkim izborima nego što mnogi smatraju.

"Stojim sa obe noge na zemlji, svestan sam i šansi i pozicije, ali smatram da imam mogućnost da se kandidujem i verujem da ću osvojiti veći broj glasova nego što mnogi smatraju", rekao je Ljajić gostujući na TV B92.

On je još jednom odbacio kao besmislene insinuacije da je svoju nameru da se kandidatuje na predsedničkim izborima doneo u dogovoru sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem, kako bi odvukao glasove opoziciji.

"Besmislena je ova vrsta optužbi da sam ja u dogovoru sa Vučićem napravio neki pakleni plan da odvučem glasove demokratskoj opoziciji", rekao je Ljajić, podsećajući da je Vučić juče rekao da nije znao za kandidaturu.

Ljajić je rekao da je možda i bio njegov propust što nije o tome obavestio Vučića, ali je istakao da nije obavestio ni svoju stranku, jer ima još godinu dana do izbora, te da nije reč o formalnoj kandidaturi, već samo o najavi moguće kandidature u novinama.

On je ponovio da su njegovi motivi da izmeri lični, ali i stranački rejting, i da građanima omogući da ocene njegov 15-ogodišnji rad u izvršnoj vlasti na različcitim pozicijama.

Upitan da li je retjing mogao da izmeri i da je SDPS samostalno izašao na izbore, Ljajić je rekao da bi u tom slučaju "verovatno potonuo", jer je u ovakvoj atmosferi teško očekivati da bi njegova stranka prešla cenzus.

"Ovo je varijanta gde nema te vrste političkog rizika, a opet ću moći da na adekvatan način vidim koji je i moj lični rejting i rejting stranke koja će me kandidovati", smatra lider SDPS.

On je naveo i da će broj osvojenih glasova za njega biti merilo da li vredi da se i dalje bavi politikom.

"Građani će ocenjuivati ono što sam radio kao ministar u različitim resorima, smatram da sam dosta dobro radio taj posao. Radio sam najteže poslove u zemlji, kojima drugi nisu hteli ni da priđu, nisam se libio da radim najteže stvari, koje su mogle politički da me koštaju. Građani će to ocenjivati, a ne da li sam bio u koaliciji sa Koštunicom ili Tadićem ili drugim", rekao je Ljajić.

Upitan da li će građani ocenjivati i to što je prvi kandidat koji nije pripadnik većinskog naroda, on je rekao da će to sigurno kod dela birača imati udela.

"Srbija 2016. nije Srbija 1990. Stvari su se promenile i ja želim i da razbijem i tu vrstu predrauda koje postoje, da imamo neku vrstu etnopolitike, da samo pripadnik svoje zajednice može da očekuje glasove iz te zajendice. Pokazao sam formiranjem stranke na centralnom nivou da postoji potencijal da se glasa iz političkih uverenja i za rezultate", rekao je Ljajić.

Upitana da li to znači da neće biti ministar u novoj vladi, Ljajić je rekao da razgovori još nisu počeli, a da će o tome odlučivati mandatar Vučić.

"Verujem da ćemo do sredine juna imati vladu i da je to mnogo važnije od toga da li ću ja biti član te vlade", rekao je Ljajić i dodao da "ne čezne" za ministarskim mandatom, jer se toga zasitio.