Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ljajić: Zahtevi Hrvatske potpuno neutemeljeni

Rasim Ljajić/ Foto: N1 video printscreen

Ljajić: Zahtevi Hrvatske potpuno neutemeljeni

Pošto sam se godinama bavio svim tim pitanjima, sa punom odgovornošću mogu da kažem da je u Srbiji, u oblastima o kojima je govorio Kovač, u proteklih 15 godina ostvaren najveći napredak, ukazao je Ljajić.

Srbija
Izvor: N1

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da su tvrdnje hrvatskog ministra inostranih poslova Mire Kovača da Srbija ne ispunjava uslove za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom potpuno neutemeljene, netačne i deplasirane.

Ljajić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima regovao na izjavu Kovača da Srbija ne ispunjava uslove za otvaranje pregovora u oblastima saradnje sa Hagom, primene zakona o univerzalnoj jurisdikciji suda za ratne zločine i prava manjina.

Pošto sam se godinama bavio svim tim pitanjima, sa punom odgovornošću mogu da kažem da je u Srbiji, u oblastima o kojima je govorio Kovač, u proteklih 15 godina ostvaren najveći napredak, ukazao je Ljajić.

U saradnji sa Haškim tribunalom, napomenuo je Ljajić, Srbija je ispunila sve obaveze u smislu izručenja optuženika, izručila je 45 lica, uključujući i bivše predsednike, članove vlade, načelnike generalštaba, najviše predstavnike civilnih i vojnih obaveštajnih službi.

Podsećam da je saradnja sa Hagom praktično završena u uslovima kada taj sud svojim postupcima i odlukama ni najmanje nije učinio da se ta saradnja olakša, dodao je Ljajić.

Kada je u pitanju jurisdikcija suda za ratne zločine, ukazao je Ljajić, Hrvatskoj nije smetalo kada je zbog te iste jurisdikcije u Beogradu suđeno optuženima za zločine u Ovčari.

Sada je odjednom to postalo problem u bilateralnim odnosima, iako više zemalja članica EU imaju iste zakone, sa identičnim nadležnostima kao sud za ratne zločine u Srbiji, predočio je Ljajić.

Što se tiče prava manjina, dodaje on, sve međunarodne relevantne organizacije, kao što su UN, EU, OEBS, Savet Evrope i Stejt department, konstatuju da je Srbija napravila impozantne rezultate i da je postavila visoke standarde zaštite ljudskih, a posebno manjinskih prava.

Srbija, kao jedna od retkih zemalja, poštuje kako indivudualna, tako i kolektivna prava manjina, uključujući i pravo na kulturnu autonomiju. To se ne bi moglo reći za mnoge države, uključujući tu i neke članice EU i Hrvatsku, tvrdi Ljajić.

Na primedbe Hrvatske o zastupljenosti manjina u parlamentu, Ljajić navodi da Srbija ima odredbu izbornog zakona o prirodnom pragu, koji manjinama omogućava ulazak u parlament sa cenzusom od 0,4 odsto.

Ljajić je podvukao da ne postoji država u EU koja bezuslovno omogućava svim manjinskim zajednicama ulazak u parlament i da to ne omogućava ni Hrvatska svojim izbornim zakonom.

Ljajić je zaključio da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, pre svega ekonomske, jer za to postoji interes privreda obe zemlje, ali da hladne glave želi da uđe u proces rešavanja nasleđenih problema iz prošlosti.

To se može postići jedino stalnim razgovorima, bilateralnim konsultacijama, traženjem kompromisnih rešenja, a ne ultimatumima, blokadama i pritiscima, zaključio je Ljajić.