Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ljiljana Smajlović podnela ostavku u "Politici"

Foto: mc.rs

Ljiljana Smajlović podnela ostavku u "Politici"

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista "Politika" Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju, saznaje RTS.

Srbija
Izvor: RTS

Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom, navela je Smajlovićeva u pismu redakciji.

Ljiljana Smajlović je bila glavna i odgovorna urednica Politike u dva navrata – od 2005. do 2008, kada je smenjena, i od jula 2013. godine.

"Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika", navela je Smajlovićeva u pismu.

Istakla je da nikome izvan redakcije nije dozvolila da se meša u uređivačku politiku lista, ali da će prva priznati da stvarne uređivačke slobode nema tamo gde je redakcija razvlašćena, a menadžment deluje bez kontrole.

"Žao mi je što nisam mogla više da učinim da se popravi položaj redakcije. Nadam se da će glavni urednik koji dobije podršku vlasnika i menadžmenta u tome imati više sreće", navela je Smajlovićeva.

Zahvalila se redakciji na "zaista izvanrednoj saradnji". "Verujem da smo u poslednje tri godine zajedno uspeli da podignemo kvalitet ovog izuzetnog lista. Želim da znate da niko spolja nije uticao na moju odluku. Kao predsednica Udruženja novinara Srbije zalažem se za prava novinara u Srbiji, i dostojanstvo naše profesije moram dosledno da branim i u Politici", poručila je Smajlovićeva.

Bila mi je ogromna čast da dva puta uređujem Politiku, navodi se u pismu koje je Ljiljana Smajlović uputila redakciji i menadžmentu.

Smajlovićeva je predsednica UNS-a od maja 2009, kao i Upravnog odbora Saveta za štampu. Član je Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji.