Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LOŠI ĐACI: Evo koje su prosečne ocene novoizabranih sudija u Novom Pazaru

Foto: radiodunav.com

LOŠI ĐACI: Evo koje su prosečne ocene novoizabranih sudija u Novom Pazaru

Imenovanja šestoro novih sudija u novopazarskom Osnovnom i Prekršajnom sudu izazavalo je burne reakcije lokalne javnosti.

Srbija
Izvor: Blic

Pre svega kada se pročulo s kojim prosečnim ocenama su završili studije prava i koliko dugo su pojedini studirali. Najdrastičniji je primer novog sudije Osnovnog suda Zuhre Spahić koja je Pravni fakultet Univerziteta u Prištini završila 2003. godine sa prosečnom ocenom 6,24.

Ništa bolji student nije bila ni Mihrija Tutić, novi sudija Prekršajnog suda, koja je isti pravni fakultet završila tri godine kasnije sa prosečnom ocenom 6,25. Da joj studije nisu išle od ruke, pokazuje i podatak da je diplomirala sa 28 godina. Inače, njih dve imaju najniže prosečne ocene od svih 26 sudija koje je Skupština Srbije imenovala na poslednjem zasedanju.

Kada je u pitanju dužina studiranja, rekorder je Veljko Čorbić. Novoimenovani sudija Prekršajnog suda je Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu završio sa skoro 29 godina i ukoliko je tu visokoobrazovnu ustanovu upisao odmah po završetku srednje škole, studirao je celih 10 godina. S druge strane, on je od šestoro novih sudija imao najbolje ocene jer je diplomirao s prosekom od 7,16.

Približno slične ocene imao je i Marko Srećković (7,06), koji imenovan za novog sudiju Osnovnog suda. On je Pravni fakultet u Beogradu završio sa 25 godina. Jasmin Divanefendić (Prekršajni sud) je isti fakultet završio sa prosečnom ocenom 6,84, a Nenad Šumarac (Osnovni sud) Pravni fakultet u Prištini ocenom 6,52. Obojica su diplome stekli sa 27 godina.

Postavlja se pitanje da li je uspeh na fakultetu zaista presudan da bi ovi ljudi dobro obavljali svoj posao. Šta vi mislite?