Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LSV: Fašizam se ne može jednokratno poraziti, borba ne treba da staje

Liga socijdemokrata Vojvodine logo

LSV: Fašizam se ne može jednokratno poraziti, borba ne treba da staje

On je naglasio da borba antifašista u Španiji koja je nadahnjivala čitav svet, a zatim i borba protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, uz ogromne, herojske žrtve, bila je i ostala istorijska lekcija

Srbija
Autor: NB, Agencije

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da rast ekstremne desnice širom Evrope upozorava na činjenicu da "borba protiv fašizma nije dobijena i da se fašizam ne može jednokratno poraziti, već da se on mora poražavati svakoga dana, svako u svom društvu".

Podsećajući da se ovog meseca navršava 80 godina od kada su antifašisti u Španiji pokazali kako se beskompromisno bori protiv fašizma i za elementarne demokratske slobode, LSV navodi da je Španski građanski rat bio prvi veliki sukob fašizma i antifašizma koji je pokrenuo idealizam miliona ljudi u želji da slome najveće zlo savremenog sveta.

U borbi demokratske i republikanske Španije protiv fašizma učestvovali su dobrovoljci iz čitavog sveta. Mnogi od njih su tu borbu nastavili i u godinama koje su usledile, tokom Drugog svetskog rata. Među tim borcima i herojima, bili su i antifašistički borci iz Jugoslavije: Koča Popović, Kosta Nađ, Peko Dapčević, Petar Drapšin i mnogi drugi, naveo je član Političkog saveta LSV dr Milivoj Bešlin.

On je naglasio da borba antifašista u Španiji koja je nadahnjivala čitav svet, a zatim i borba protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, uz ogromne, herojske žrtve, bila je i ostala istorijska lekcija i velika inspiracija antifašistima širom Evrope i sveta i u narednim decenijama.

Ta borba i te žrtve se nikada ne smeju zaboraviti. Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine svi ti heroji su bili i ostaće veliki uzori u borbi protiv fašizma, ali i nacionalizma koji predstavlja osnovu svakog fašizma, naveo je Bešlin.