Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LSV: Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

LSV/ logo

LSV: Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

Vojvodini je potreban VANUK, to nije samo naučno pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i njenih građana, ističe se u saopštenju LSV-a

Srbija
Izvor: Nova borba

Liga socijaldemokrata Vojvodine oglasila se danas saopštenjem da bi najavljeno ukidanje Vojvođanske akademije nauka, umetnost i kulture predstavljalo poniženje AP Vojvodine i crnu stranicu u istoriji autonomije ove pokrajine.

Saopštenje koje je potpisao generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš prenosimo u celosti:

- Najava predstavnika nove pokrajinske administracije na čelu sa Igorom Mirovićem i predstavnika SNS-a da Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture treba ukinuti, najava je velikog poniženja Vojvodine. Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine.

Jer, ako je među prioritetnim potezima nove pokrajinske vlasti ukidanje prava Vojvodini na to da se bavi naukom, kulturom i umetnosti, onda je teško poverovati u tvrdnje da se Vojvodini želi napredak i prosperitet. Onda je jasno da nova pokrajinska vlast želi da Vojvodina bude špajz iz kojeg se samo odnosi, a da građani i građanke Vojvodine sagnu glavu, ćute i trpe.

Dakle, to je poniženje i najava budućih poniženja Vojvodine.

Podsetiću da osnivanjem VANUK-a nije prekršen ni jedan pravni akt ove države, ali su zato u pokušaju da se spreči njegov nastanak prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti. VANUK je osnovala prethodna Pokrajinska vlada kao javnu ustanovu u skladu sa Zakonom o javnim službama Republike Srbije i novim Statutom AP Vojvodine, krećući se u okviru Ustava Srbije. Jedini ko je prekršio Ustav bio je predsednik Privrednog suda u Novom Sadu koji je odbio da registruje VANUK, prenevši nešto što je u isključivoj nadležnosti suda u nadležnost Vlade Srbije - dakle izvršne vlasti.

Vojvodini je itekako potrebna njena Akademija kulture, nauka i umetnosti. To nije samo naučno, ili akademsko pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i svih njenih građanki i građana.


Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik u Skupštini AP Vojvodine,

Bojan Kostreš