Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LSV: Sramno poništenje presude, Stepinac sarađivao sa fašistima

Liga socijdemokrata Vojvodine logo

LSV: Sramno poništenje presude, Stepinac sarađivao sa fašistima

LSV navodi da je nadbiskup Stepinac izvan svake sumnje vrlo aktivno kolaborirao sa zločinačkim režimom ustaške NDH.

Srbija
Autor: NB

LSV najoštrije osuđuje poništavanje presude nadbiskupu Alojziju Stepincu kao još jedan opasan revizionistički potez koji ne doprinosi kulturi suživota i politici pomirenja u regionu.

"Skandalozno je i čisto političko obrazloženje zagrebačkog Županijskog suda o tome da je reč o ispunjavanju volje kardinala Stepinca. Sud koji sebe naziva u obrazloženju slobodnim, čini se da je jedino bio slobodan od utvrđenih istoriografskih znanja o prošlosti i elementarne etike", navodi se u saopštenju Ligaša.

LSV navodi da je nadbiskup Stepinac izvan svake sumnje vrlo aktivno kolaborirao sa zločinačkim režimom ustaške NDH i prema zakonima tadašnje Jugoslavije i Hrvatske zbog toga je bio osuđen. U saopštenju za medije navode da se nove činjenice koje bi opovrgle utvrđene činjenice nisu pojavile, pa se zbog toga odluka o njegovoj sudskoj rehabilitaciji, prema rečima Milovoja Bešlina iz LSV-a, može oceniti samo kao politički revizionizam, motivisan ideološkim nacionalističkim motivima.

"LSV smatra da se protiv rehabilitacija fašizma i obeskrivljavanja zločinaca iz Drugog svetskog rata može boriti samo sa jasnih antifašističkih pozicija i poštujući naučno verifikovane istorijske činjenice. Takođe, moralno pravo za osudu rehabilitacija u susednim zemljama može se steći samo istovetnim tretiranjem “svojih” i “tuđih” kolaboranata sa fašizmom", ističe se u saopštenju Lige socijdemokrata Vojvodine.

Prema stavu te stranke, svaka saradnja sa fašizmom je bila zločin, a prošlost koja se ne savlada najčešće se vraća u još težem obliku.

"Naš region bi ovu lekciju mogao da nauči na teži način", zaključuju se u saopštenju.