Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Makalister: Godina 2025. je NEOBAVEZNI TERMIN ZA PRISTUP SRBIJE EU

Dejvid Mekalister/ Foto: mc.rs

Makalister: Godina 2025. je NEOBAVEZNI TERMIN ZA PRISTUP SRBIJE EU

Šest država Zapadnog Balkana pristupiće Evropskoj uniji samo ako narednih godina sprovedu sveobuhvatne reforme, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

Srbija
Izvor: RTS

Dejvid Makalister je naglasio da pristup Srbije i susednih država EU zavisi od ispunjavanja strogih "pravnih, političkih i ekonomskih" kriterijuma.

Nova strategija proširenja, koju Evropska komisija predstavlja sutra, ima za cilj da "ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu", rekao je Makalister za Funken medijen grupu, kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj.

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja "indikativni", neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

"Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove", ponovio je Makalister dobro poznatu briselsku formulu, prenosi Dojče vele.

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i garantovati sloboda medija.

Uz to, rekao je Makalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.