Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mandatar: Miškovićeva presuda predstavlja pomak u borbi protiv kriminala

Miroslav Mišković/ Foto: N1 video printscreen

Mandatar: Miškovićeva presuda predstavlja pomak u borbi protiv kriminala

Kompanija “Delta holding”, čiji je Mišković vlasnik, saopštila je da je presuda doneta bez ijednog dokaza.

Srbija
Izvor: Blic

Mandatar za sastav buduće vlade Aleksandar Vučić izjavio je da presuda Miroslavu Miškoviću od pet godina zatvora predstavlja značajan napredak u borbi protiv korupcije.

"Ja kao predsednik Vlade ne mogu da komentarišem sudske presude. Mogu samo da kažem da je važno da državni organi rade svoj posao, i u tom smislu ovo je značajan napredak u borbi protiv korupcije u odnosu na raniji period", rekao je premijer Vučić.

Ipak, kompanija “Delta holding”, čiji je Mišković vlasnik, saopštila je da je presuda doneta bez ijednog dokaza.

A u saopštenju “Delte” tvrdi se da će Miroslav Mišković nastaviti borbu za svoja prava, uključujući i vraćanje jemstva i pasoša, kao i donošenje oslobađajuće presude u drugom stepenu.

Vlasnik “Delta holdinga” osuđen je zbog podstrekivanja na utaju poreza, a moraće da plati i osam miliona dinara kazne. Izricanju presude nije prisustvovao. Mišković je odlukom veća Specijalnog suda, kojim je predsedavala Maja Ilić, oglašen krivim po jednoj od dve tačke optužnice za podstrekivanje na utaju poreza koju je izvršio njegov sin Marko. Istom odlukom oslobođen je optužbi da je oštetio putarska preduzeća.

"Nema dileme da je Miroslav Mišković pomagao sinu Marku. On mu je rekao da kupi akcije po jednoj, a proda ih po drugoj ceni i donosio je strateške odluke u poslovanju 'Mera investa' ", rekla je sudija Ilić.

Advokat Miroslava Miškovića, Zdenko Tomanović, juče je rekao da je presuda pokazatelj da je Srbija daleko od nezavisnog pravosuđa

Ova presuda u praksi znači da bi vlasnik “Delta holdinga” u zatvoru morao da provede još četiri godine i pet meseci, koliko mu je preostalo nakon sedmomesečnog pritvora od decembra 2012. do jula 2013. Uz to, Mišković ima pravo da posle odslužene dve trećine kazne zatraži puštanje na slobodu - u tom slučaju ostalo bi mu da odleži još dve godine i devet meseci.

Ako Apelacioni sud odbije njegovu žalbu na presudu, biznismen bi se u zatvoru mogao naći otprilike na proleće 2017. godine. Tako procenjuje i advokat Miroslav Todorović.

"Apelacioni postupak sada ide malo brže, ali ne treba očekivati da će žalbe u sud stići pre kraja godine: dok se svima uruči presuda, dok se napišu žalbe u roku od 30 dana, dok sve to stigne u Apelacioni sud", kaže Todorović, koji je zastupao Branislava Jovanovića, bivšeg direktora FAM-a kojem je suđeno u istom procesu kao i Marku Miškoviću, iz kog je suđenje Miškoviću starijem izdvojeno.