Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mekalister: Izložbu o Stepincu ne podržava EPP

Dejvid Mekalister/ Foto: mc.rs

Mekalister: Izložbu o Stepincu ne podržava EPP

Mekalister je time posredno ogradio najveću političku grupu u Evropskom parlamentu, Evropsku narodnu partiju (EPP), od izložbe o Stepincu.

Srbija
Autor: Tanjug, RTS

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da događaji koji se organizuju u Evropskom parlamentu predstavljaju isključivo stav parlamentaraca koji učestvuju u organizaciji, a nikako političke grupe kojoj ti članovi Evropskog paralmeta pripadaju.

Mekalister je time posredno ogradio najveću političku grupu u Evropskom parlamentu, Evropsku narodnu partiju (EPP), od izložbe o Alojziju Stepincu koju je organizovala hrvatska članica Parlamenta Marijana Petir, a koja, kao i Mekalister pripada grupi Evropskih narodnih partija.

”Evropski parlament se sastoji od 751 člana i svaki od njih ima mogućnost da bude domaćin nekog događaja. Ovi događaji predstavljaju isključivo stav organizatora, a ne političke grupacije kojoj organizator pripada”, ijavio je Mekalister za Tanjug.

Istovremeno, on je potvdio je da je ovim povodom u stalnim kontaktima kako sa ministarkom za evropske poslove Jadrankom Joksimović tako i sa ambasadorom Srbije pri EU Duškom Lopandićem.

Povodom reakcija kako iz Srbije, tako i od samih evropskih parlamentaraca, koje je izazvalo predstavljanje lika i dela kontraverznog hrvatskog kardinala Stepinaca u Evropskom parlamentu, izvestilac za Srbiju još napominje da se EP u cilju stabilnosti Zapadnog Balkana uvek zalagao isklučivo za regionalnu saradnju i pomirenje i da će svoj posao da nastavi u tom pravcu.

Evropski parlamentarci Tanja Fajon i Knut Flekenštaj podržali su ranije danas proteste upućene iz Srbije Briselu zbog izložbe o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u tom parlamentu.

Iz kabineta predsednika EP Martinja Šulca u četvrtak je saopšteno da su dobili protestno pismo ambasadora Srbije pri Evropskoj uniji Duška Lopandića zbog organizovanja ove izložbe.

Kako je rečeno u Šulcovom kabinetu, ceo slučaj biti ispitan, nakon čega će biti doneta odluka o eventualnoj reakciji.

Izložbu su, kako je iz kabineta Šulca rečeno RTS-u, odobrile nadležne službe Evropskog parlamenta, ali će se ispitati da li je to učinjeno u skladu sa pravilima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo je zbog izložbe o životu i radu Alojzija Stepinca, koju su u Briselu organizovali hrvatska poslanica Marijana Petir i Zagrebačka nadbiskupija.

Stav Srbije je da je Stepinac, kardinal Katoličke crkve, bio učesnik u pogromu stotine hiljada Srba, Jevreja i antifašista u kampovima smrti Nezavisne države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata.