Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mekalister: Srbija je velika nacija i mesto joj je u EU

Dejvid Mekalister Foto: Medija centar Beograd

Mekalister: Srbija je velika nacija i mesto joj je u EU

On dodaje da je EU trenutno suočena sa unutrašnjim izazovima koji ne smeju ugroziti najveći mirovni projekat.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Srbija velika evropska nacija, koja će, kada bude ispunila potrebne kriterijume, rado biti prihvaćena u porodicu evropskih naroda", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister.

On dodaje da je EU trenutno suočena sa unutrašnjim izazovima koji ne smeju ugroziti najveći mirovni projekat.

Mekalister je u razgovoru sa studentima Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu, govoreći na temu „Evropska budućnost zapadnog Balkana nakon Bregzita“, naglasio da Srbija ima puno prijatelja, kako u evropskim institucijama, tako i zemljama članicama, ali i u EP.

Mekalister je, povodom zabrinutosti da bi referendum u Velikoj Britaniji mogao ugroziti proces proširenja, istakao da je bilo važno da su evrospki lideri na Samitu u Parizu podvukli da je širenje najveće dostignuće EU i da je Unija i dalje privržena tom procesu.

"Ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne treba da ima posledice po proces proširenja“, poručio je on.

Mekalister je izrazio zadovoljstvo što će iduće nedelje biti otvorena dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, ističući da je to trebalo odavno učiniti.

Istovremeno je naglasio da treba građanima Srbije objasniti da je pristupanje EU težak i komplikovan posao koji zahteva vrema ali da će članstvo biti korisno za svakog građanina Srbije, za biznis i čitavo društvo.

Za to je, kako je naveo, potrebna valdavina prava, jačanje demokratije, borba protiv korupcije, jačanje administracije, veća konkurentnost, ali od toga imaju koristi svi građani.

Takođe je rekao da korist od širenja EU imaju i zemlje članice zbog mira i stabilnosti, koji članstvo donosi sa sobom.

"Da je istorija bila drugačija Srbija bi već bila članica EU, kao Slovenija i Hrvatska, ali nadoknađujete“; podvukao je on.

Mekalister je izrazio uverenje da je ujedinjena Evropa važna za mir i prosperitet na starom kontinentu, jer je prošlost bila puna ratova.

Što se Velike Britanije tiče on je naveo da je EU po prvi put suočena s tim da jedna članica želi da napusti Uniju, i da je to zbog političara koji su vodili kampanju protiv Unije zasnovanu na lažima i skrivanju istina.

On očekuje da će Velika Britanija napustiti EU do 2020, do idućih izbora u EU i dodao da je neophodno imati dobrosusedske odnose sa tom zemljom.

Mekalister veruje da neće biti daljih referenduma u EU, kao ni istupanja iz Unije, a prvi sledeći test, biće, kako je naveo, predstojeći predsednički izbori u Austriji i Francuskoj.