Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Migranti: Ne ostavljajte nas u Srbiji

Migranti na putu kroz Srbiju Foto: Tanjug

Migranti: Ne ostavljajte nas u Srbiji

Grupa migranata počela je štrajk glađu u Horgošu.

Srbija
Izvor: Tanjug, NB

Migrant iz Pakistana Rohol Amin Afridi, koji pešači do granice Srbije sa Mađarskom, smatra da izbeglice ne treba ostavljati u Srbiji.

On veruje da pitanje izbeglica treba rešiti na globalnom nivou.

"Čuli smo da je Mađarska znatno pojačala bezbednost duž granice i da nikom ne dozvoljavaju ulazak u zemlju... To znači i više izbeglica po parkovima i trgovima u Srbiji", rekao je Afridi, a prenosi RTV Vojvodina.

Afridi dodaje, da je cilj grupe migranata, koja je u petak peške krenula za Horgoš, da pokažu svetu da treba zaustaviti ratove, a tako neće biti ni izbeglih.

"Svet tone u netolerantnost, nestabilnost, haos, ekstremizam... Vrsta političkog ekstremizma je i kada podižete ograde, pucate u izbeglice i ponašate se nehumano prema njima, puštate pse na njih, tučete ih, jer im tako kršite ljudska prava", navodi Afridi.

On se, kako kaže, za demokratiju i ljudska prava i sam borio u organizaciji u kojoj je radio, a bio je novinar, bloger, pravio dokumentarne filmove, osuđujući terorizam.

"Ali, u ovom delu sveta sam doživeo gorka iskustva", zaključuje Afridi, koji kaže da potiče iz jedne od najnemirnijih oblasti u Pakistanu, a putuje već pet do šest meseci.

Oko 150 migranata, većinom iz Avganistana i Pakistana, krenulo je u petak po podne pešice iz Beograda ka Mađarskoj, u nadi da će uspeti da pređu granicu te zemlje, a juče ujutru su stigli vozom iz Novog Sada u Suboticu, kako je Tanjugu potvrdio Komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Oni su zatim krenuli pešice ka Horgošu, dodao je Cucić.