Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Migranti štrajkuju glađu u Beogradu

Foto: InfoPark

Migranti štrajkuju glađu u Beogradu

Kako se navodi, razloga za štrajk ima mnogo - dešavanja na mađarskoj granici, strah od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve

Srbija
Izvor: B92.net

Grupa izbeglica u parku kod autobuske stanice započela je jutros štrajk glađu zbog sve lošije situacije, a pojačano je i prisustvo policije, javlja Info park.

Kako se navodi, razloga za štrajk ima mnogo - dešavanja na mađarskoj granici, strah od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve.

"Dok smo se pripremali da podelimo doručak, velika grupa izbeglica se okupila u centru parka i započela štrajk glađu. Odbijaju da uzmu hranu, iako su Karitas i Info park obezbedili 1.200 porcija", navode iz Info parka.

Kako se dodaje, "nažalost, gomila se i policija, pa situacija uopšte ne izgleda dobro".

Stotinak ljudi drži parole ispisane na kartonima na kojima, između ostalog, piše i "Hvala ti Srbijo" i "Gladni smo i prebijeni na granici". Oni odbijaju hranu iako su radnici Info Parka pokušali da ih ubede da se protest može održati i bez tog zdravstvenog rizika.

Nakon početka protesta, izbeglice su formirale grupe koje čiste park od đubreta jer žele da pokažu da su zainteresovani da budu aktivno uključeni u rešenje problema.

Tokom jučerašnjeg dana park su preplavile glasine o predstojećoj akciji policije koja bi trebalo da "očisti centar Beograda od prisustva izbeglica", tako da se oni koji poseduju papir o izraženoj nameri za traženje azila pošalju u prihvatne centre a oni koji to nemaju, upute ka zemljama iz kojih su ušli u Srbiju (Makedonija i Bugarska).

Uznemirenje izbeglica ali i radnika humanitarnih organizacija koje rade u parku i brane ga od humanitarne katastrofe je veliko. Dok traje štrajk glađu, primećen je dolazak dodatnih policijskih snaga MUP Srbije.

Proteklih dana je migrantska kriza ponovo u žiži javnosti, a iz Info parka, koji je projekat Fonda B92 i Trag fondacije, su u više navrata upozoravali na humanitarnu krizu u centru Beograda, probleme u smeštajnim centrima, na granicama i na opšte zakazivanje sistema.