Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mihajlović: Iz Železnica ide između 2.500 i 3.000 ljudi

YouTube screenshot

Mihajlović: Iz Železnica ide između 2.500 i 3.000 ljudi

​Broj viška zaposlenih u Železnicama Srbije prema sistematizaciji tog preduzeća kreće se između 2.500 i 3.000 ljudi, a pregovori sa sindikatima su u toku, izjavila je danas potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija
Izvor: Tanjug

Načelni rok koji još nije definitivan za završetak tog posla, trebalo bi da bude do kraja godine, dodala je ministarka.

"Nedeljno imamo razgovore sa sindikatima, niko neće otići dok se ne definiše socijalni program i bez dogovora niko neće napustiti to preduzeće. A model koji uspostavimo u Železnicama koristiće se i za druga javna preduzeća", kazala je Mihajlović u izjavi novinarima u Vladi Srbije, nakon sastanka sa MMF-om.

Mihajlović je rekla da se razgovara sa pet sindikata Železnica, a vezano za socijalni program, i da su u te razgovore uključena i ministarstva za rad i finansije.

"Železnice će biti model kako će se isplaćivati otpremnine. Još se razgovara, nisu donete odluke kada će to biti, a predlozi su da iznos bude u visini onoga što je predloženo Zakonom o radu, plus 50 odsto", rekla je Mihajlović i dodala da ima dosta detalja oko beneficiranog radnog staža.

"Naš plan je da postignemo te dogovore tokom leta", rekla je Mihajlović dodajući da je okvirni rok da sve bude završeno do kraja godine, ali to nije i definitivni rok, jer zavisi od toka razgovora.

Mihajlović je pomenula i da su Železnice Srbije definisale višak imovine prvim popisom, da su ustanovili da je višak vredan 13 milijardi dinara, što to preduzeće uz asistenciju države namerava da proda, kako bi, kako je navela, isplatili istorijske dugove.