Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MIHAJLOVIĆEVA BEZ DILEME: Odgovornost za sramotu oko Koridora 10 je na Mrkonjiću

Zorana Mihajlović, Foto: YT

MIHAJLOVIĆEVA BEZ DILEME: Odgovornost za sramotu oko Koridora 10 je na Mrkonjiću

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da smatra da je ceo slučaj oko postavljanja gline na delu puta Ub–Lajkovac na Koridoru 10 sramota i navela da je jasno da je odgovornost na bivšem ministru građevinarstva Milutinu Mrkonjiću.

Srbija
Izvor: RTS

Zorana Mihajlović, odgovarajući na pitanja novionara šta misli o izjavi bivšeg ministra građevinarstva Milutina Mrkonjića da je krivična prijava protiv njega neozbiljna i neutemeljena, rekla je da su građani Srbije najviše oštećeni zbog oštećenja koja će morati u narednoj godini da se popravljaju.

Istakla je da će u martu krenuti radovi na ispravci svih grešaka i da će radovi trajati najmanje godinu dana.

"Činjenica je da sam ja potpisala krivičnu prijavu protiv 14 lica vezanu za izgradnju puta na Koridoru, 12,5 kilometara Ub–Lajkovac. Na spisku se nalaze direktori preduzeća 'Putevi Užice', 'Planuma', PZP 'Beograd' kao i Nadzor iz 'Koridora Srbije', Instituta za puteve i CIP-a", navela je ministarka.

Deonica je, podseća, koštala 70 miliona evra i u delu 4,5 kilometara mora da se gradi ponovo.

"Postoje takve pukotine i tek posle analiza pokazalo se da se cement raspao i potrebno je u dubini od četiri metra, a negde i do dubine od 11 metara ponovo raditi put na dužini od 4,5 kilometara", objasnila je Mihajlovićeva.

To će, kaže, koštati Srbiju milijardu dinara.

"Kada takvu analizu dobijem, moja dužnost je da to prosledim tužilaštvu, jer neko mora biti odgovoran što su građani Srbije platili 70 miliona evra za ovaj put i zato što treba da dodamo još najmanje milion dinara, a videćemo koliko će to još biti da bi se sve popravilo", rekla je Mihajlovićeva.

Takođe, naglašava da ne želi javnu polemiku sa bivšim ministrom, ali da je njena obaveza bila da, kako kaže, o svemu obavesti tužilaštvo koje će, kako navodi, samo odlučiti da li ima elemenata za podizanje krivičnih prijava.

Ocenila je kao sramotno ponašanje kompanije "Planum" čiji su, kako kaže, radnici ovih dana bitumenom pokušavali da zakrpe rupe na pomenutoj deonici Koridora 10.

Mihajlovićeva je tražila da se i preostali deo puta od osam kilometara takođe analizira kako bi se utvrdilo da li i na njemu ima oštećenja i da li je nestručno građen.

"Ovde nema politike ili se radi u skladu sa zakonom ili nije u skladu sa zakonom. Obaveza Vlade i države je da pokaže da ne može da se radi tako", istakla je Mahajlovićeva.

Navela je da neće da stoji iza bilo čijeg, kako je rekla, "problema, javašluka, nerada ili nezakonitog poslovanja".

"To mora svima da bude jasno", ukazala je ministarka.

Dodala je da se i na "kineskim deonicama" dešavalo da se takođe ugradi neadekvatan materijal, ali se kako kaže odmah reagovalo i rušeni su nasipi na tim deonicama.

"Država će na svaku novu deonicu obezbediti dodatnu vrstu nadzora da nam se slučajno u budućnosti slične stvari ne bi desile", poručila je Mihajlovićeva.

Potpisnik celog posla na deonici Ub–Lajkovac je bilo Ministarstvo građevine i bivši ministar Mrkonjić, objašnjava Mihajlovićeva.

Objasnila je da za tu deonicu postoji garancija od 300 miliona dinara, ali do milijardu dinara troškova – koliko će verovatno koštati poreske obveznike ceo slučaj, moraće da se obrati Vladi za dodatna sredstva.

Istakla je da pre marta naredne godine neće početi radovi i popravka na ovoj deonici zbog, kako je navela, zimskog perioda.

Zbog toga će i radovi na celom Koridoru 10 kasniti, zaključila je Mihajlovićeva.