Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mihajlovićeva: Neće biti raskida ruskog kredita za železnicu

YouTube screenshot

Mihajlovićeva: Neće biti raskida ruskog kredita za železnicu

​Prema rečima potpredsednice vlade raskid tog kredita bi predstavljao prekid započetih radova.​

Srbija
Izvor: Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da je neće doći do raskida ruskog kredita od 800 miliona dolara, koji je namenjen srpskim železnicama.

Prema rečima potpredsednice vlade raskid tog kredita bi predstavljao prekid započetih radova.

Vlada Srbije neće odustati od ruskog kredita namenjenog srpskih železnicama, ali će ministarstva finansija dve zemlje morati da dogovore pomerenje roka za njegovo trošenje, prenosi B92.

"Daleko smo od toga da se taj kredit raskida, to je ono što mogu da kažem kao resorni ministar za saobraćaj. Sporazum i ugovor o kreditu moraju da se produže, zato što kredit nije iskorišćen u onom iznosu u kojem je trebalo da bude iskorišćen", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za sada nema nikakav poziv od našeg ili rusko ministarstva finansija da treba menjati kredit.

"Mi smo tu da iskoristimo sve što možemo da iskoristimo i ne bih volela da dođe do bilo kakvih promena u ovom trenutku, jer bi tako mogli da nam stanu radovi", istakla je Mihajlović.

Ministarstvo finansija je navelo da je originalni rok raspoloživosti tog kredita 31. decembar 2017. godine, kao i da taj rok nije dovoljan da se završi projektovanje i izvođenje radova na predviđenim projektima i da su toku su pregovori o produžetku roka.

Obnova barske pruge da delu Resnik - Valjevo, koja će biti finansirata ruskim kreditom, bi trebalo da počne u petak, u prisustvu prvog potpredsednika Ruskih železnica.

Ruski kredit dogovorili su 2008. godine Srbija i Ruska Federacija i iznosi ukupno 800 miliona dolara, od čega je do sada iskorišćeno 300 miliona.