Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mihajlovićeva: Žene se omalovažavaju u medijima

Zorana Mihajlović/ Foto: ntv.rs

Mihajlovićeva: Žene se omalovažavaju u medijima

Prema njenim rečima, rodno zasnovano nasilje je problem celog društva i svi mi treba da preuzmemo odgovornost i radimo mnogo više.

Srbija
Izvor: Agencije

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj vladi Zorana Mihajlović izjavila je da svako ponižavanje i omalovažavanje žena u srpskim medijima neprihvatljivo i nedopustivo.

"Svedoci smo svakodnevnog medijskog predstavljanja žena na način koji podstiče predrasude, stereotipe i, nažalost, često vodi ka nasilju nad ženama, a posledice su nam svima poznate", napisala je Mihajlović na svom fejsbuk profilu.

Kako je navedeno, reći da "žene ne mogu sebi da priušte da se fokusiraju na jednu određenu intelektualnu disciplinu" ili da "žene ne vole da rade i da se ne cimaju previše oko karijere, već se fokusiraju na izbor budućeg životnog provajdera" krajnje je štetno, opasno i nedopustivo.

"Ako napišete da je - uloga žene kao majke, da vodi računa o muškarcu, da je - ženin jedini cilj da istrenira muškarca da se prema njoj odnosi na način koji ona smatra ispravnim i da je - današnjim ženama mozak ispran feminističkim pričama, vi, gospodo novinari, ponižavate žene i na direktan način podstičete mržnju koja rađa nasilje", istakla je Mihajlović, koja je predsednik vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Prema njenim rečima, rodno zasnovano nasilje je problem celog društva i svi mi treba da preuzmemo odgovornost i radimo mnogo više ukoliko želimo da postignemo nultu toleranciju na nasilje.

To se odnosi i na medije čija je uloga veoma važna u ovom procesu, kazala je Mihajlović.

Ona apeluje na medije da prestanu da na senzacionalistički način izveštavaju o ulozi žene u društvu i uzmu učešće u borbi protiv te pošasti.