Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MINISTAR "ISPALIO" JANKOVIĆA: Vulina ne zanima razgovor o ukidanju "PDV za bebe"

Aleksandar Vulin i Saša Janković/ Ilustracija: kurir.rs

MINISTAR "ISPALIO" JANKOVIĆA: Vulina ne zanima razgovor o ukidanju "PDV za bebe"

Zaštitnik građana saopštio je da je Aleksandar Vulin odbio njegov poziv na razgovor zbog nenadležnosti.

Srbija
Autor: Agencije

Saša Janković navodi da Zakon o ministarstvima u članu 16. propisuje da Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja obavlja poslove državne uprave koji se, između ostalog, odnose i na "populacionu politiku, planiranje porodice, porodicu i decu".

Zaštitnik dodaje da su predsednik, članovi Vlade, predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda i funkcioneri u organima uprave dužni da prime Zaštitnika građana nakon njegovog zahteva, i to u roku od dve nedelje. U suprotnom, dodaje Janković, krši se Zakon o Zaštitniku građana.

"Žaleći zbog kršenja zakona i nespremnosti Ministarstva da se bavi svojim zakonom propisanim poslom u temi od posebnog značaja za porodice sa decom ili koje planiraju da imaju decu, Zaštitnik građana o ovoj nedopustivoj pojavi obaveštava javnost", navodi se u saopštenju.

Podsećanaj radi srpsko Ministarstvo finansika pre mesec dana saopštilo je da će povraćaj PDV-a na opremu za bebe biti ukinut od početka sledeće godine, a da će roditeljski dodatak biti veći.