Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MINISTAR ODBRANE: Saradnja sa SAD u oblasti odbrane izuzetno razbijena

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

MINISTAR ODBRANE: Saradnja sa SAD u oblasti odbrane izuzetno razbijena

Ministar odbrane Zorana Đorđevića i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za Evropu i Evroaziju Hojt Jiom razgovarali su danas o sveukupnim bilateralnim odnosima.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju, posebno istaknut značaj zajedničkih vežbi, čiji je cilj unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.


Đorđević i Ji su u razgovoru naglasili značaj očuvanja mira i stabilnosti i razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.


Zajednički je ocenjeno da je cilj obe zemlje rad na daljem unapređenju vojne saradnje i na održanju regionalne stabilnosti, kao uslova za neometan razvoj u svim segmentima.


Đorđević je rekao da su evropske integracije, razvoj saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice i razvoj regionalne saradnje ključni spoljnopolitički ciljevi Srbije i podvukao da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje uz poštovanje politike vojne neutralnosti.


Ministar je, takođe, istakao saradnju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa SAD u okviru Programa bezbednosne pomoći, koji se koristi u procesu modernizacije Vojske Srbije.


Apostrofirao je donacije američke strane Srbiji, kao i zajednički angažman u obuci i školovanju pripadnika dveju vojski.


Ji je preneo veoma pozitivne utiske o saradnji koju Oružane snage SAD imaju sa Vojskom Srbije i naglasio izuzetan profesionalizam i obučenost pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.


Istakao je doprinos Srbije u borbi protiv ID i učešće pripadnika MO i VS u multinacionalim operacijama.