Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ministar odbrane tvrdi jedno, sindikat drugo: PROTEST OSTAJE?

Sastanak u Ministarstvu odbrane/ Foto: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Ministar odbrane tvrdi jedno, sindikat drugo: PROTEST OSTAJE?

Sastanak održan, ali se čini da ministar odbrane i predstavnici Vojnog sindikata imaju različite zaključke.

Srbija
Izvor: Nova borba

Iz Ministarsva odbrane je saopšteno da je ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim problemima i zahtevima na koje su oni ukazali.

"Na sastanku je postignut dogovor u vezi sa većinom zahteva i pitanja. Govoreći o povećanju plata pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar Đorđević je ponovio da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima biti povećana plata za pet odsto i da su to trenutno mogućnosti države, te da sistem odbrane preduzima sve što je u njegovoj moći da se na druge načine poboljša materijalni i socijalni status u vojsci", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Moj posao je da vam pomognem u svemu i u svakom smislu nalazimo se na istoj strani. Suština je da se dobro razumemo, otvoreno pričamo o svim problemima i budemo jedinstveni", istakao je na sastanku ministar Đorđević.

Iz ministarstva je saopšteno i da je postignut dogovor da se novi pravilnik o platama primenjuje od 1. januara 2018. godine, te da su predstavnicima sindikata dodatno pojašnjene odredbe na koje su oni ukazivali, a ministar Đorđević je naglasio da u sistemu odbrane neće biti smanjenja primanja, niti otpuštanja zaposlenih.

Sa druge strane, iz sindikata poručuju da su pregovori propali i da nastavljaju sa pripremama za održavanje protesta 27. novembra.

U saopštenju Vojnog sindikata, koje je objavljeno posle saopštenja Ministarstva odbrane, navodi se da na sastanku jeste postignuta saglasnosti za deo zahteva ali da rešenja nisu konkretizovana.

"Vojni sindikat Srbije je, po ko zna koji put, dobio uveravanja da će se materijalni i socijalni status zaposlenih poboljšati. Zbog navedenog Vojni sindikat Srbije nastavlja sa realizacijom priprema za održavanje mirnog građanskog protesta", navode oni.

Dodaju da je ministru Đorđeviću ostavljen rok do petka da sa Vladom i Ministarstvom finansija utvrdi sporazum jer je deo zahteva u njihovoj nadležnosti.

Kako navode u saopštenju, Vojni sindikat Srbije insistira na uvažavanju sledećih zahteva: da se utvrdi nova osnovica za obračun plata a u iznosu ne nižem od osnovice koja se primenjivala pre smanjenja od 10 odsto. Traže i odlaganje primene Pravilnika o platama zaposlenih u Vojsci, davanje garancija poslodavca da neće doći do otpuštanja zaposlenih u vojnom zdravstvu, niti smanjenja kapaciteta.

Vojni sindikat ističe i da će se protest zakazan za 27.novembar održati ako ne dođe do potpisivanja sporazuma.