Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MINISTAR POTVRDIO Nismo ni znali da jedemo GMO hranu

Ilustracija, polje soje Foto: pixabay.com

MINISTAR POTVRDIO Nismo ni znali da jedemo GMO hranu

Ministar potvrdio da je GMO u prodaji i da jedemo meso životinja koje su hranjene takvom hranom.

Srbija
Autor: Politika, NB

Reči premijera Srbije Aleksandra Vučića da svakog dana jedemo genetski modifikovanu hranu, koje je rekao tokom predstavljanja svog ekspozea, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Kako prenosi “Politika” Ljajić je rekao da je istina da jedemo GMO hranu.

“Jedemo meso životinja koje su hranjene GM stočnom hranom. To meso dolazi iz uvoza. Zato je bitno da se insistira na obeležavanju ovakvih proizvoda kako bi građani u svakom trenutku znali šta kupuju", kazao je Ljajić za Politiku.

On je dodao da je pitanje GMO-a osetljivo i da će se pre donošenja bilo kakve odluke konsultovati stručna javnost. Kako je rekao, sigurno neće biti gajenja GMO useva na teritoriji Srbije, ali se reč zabrana mora obrisati pre nego što Srbija stupi u Svetsku tgovinsku organizaciju.

"Stanovništvo ne treba da se plaši, jer ćemo po uzoru na recimo Švajcarsku ili Austriju učiniti zakonskim rešenjem da promet GMO-a bude uslovljen i praktično onemogućen. Učinićemo sve da postanemo član STO, a da ne ugrozimo sopstvene interese", istakao je Ljajić.

Ovakvo saznanje iznenadiće mnoge građane Srbije, jer inspekcija nikada nije rekla da se na tržištu nalaze proizvodi koji su zabranjeni zakonom.