Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ministarka ne misli da IMA PREVIŠE ZAPOSLENIH U DRŽAVNOJ UPRAVI

Ana Brnabić/ Foto: kurir.rs

Ministarka ne misli da IMA PREVIŠE ZAPOSLENIH U DRŽAVNOJ UPRAVI

Ministarka državne uprave i lokalne samuoprave Ana Brnabić ne misli da je državna uprava glomazna.

Srbija
Izvor: Agencije

"Problem Srbije nije glomazna nego neefikasna državna uprava", izjavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Ona kaže da imamo šest i po službenika na 100 stanovnika, što je manje nego u državama Evropske unije, gde je taj prosek između osam i osam i po.

"Zaposleni u državnoj upravi su već prošli ozbiljno teške rezove i u ovom trenutku više ne treba da strahuju, ali to ne može da se kaže za lokalne samouprave", navela je Brnabićeva uz opasku da su neke lokalne samouprave ispoštovale zahteve, ali da neke i dalje ne poštuju odluku o maksimalnom broju zaposlenih.

Ona je tim povodom u intevjuu za "Novi magazin" kazala da će upravo lokalne samouprave biti u fokusu njenog ministarstva, i da će to ministarstvo zahtevati u lokalnim samoupravama drastične rezove.

Na pitanje zbog čega je najavljeno da država neće preuzeti dugove državnih apoteka i domova zdravlja, kada to radi za najveć gubitaše, kao što je RTB Bor, Brnabić je rekla da bi se pretvaranjem tih dugova u javni dug poslala negativna slika da nema odgovornosti za loše vođenje javnog posla, što ne sme da se dozvoli.

Govoreći o aktuelnom pitanju decentralizacije, Brnabić je istakla da je za potpunu decentralizaciju, jer je tako vlast najbliža građanima koji onda mogu da utiču na sva pitanja, pa i na budžet.