Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mirović: Vojvodina traži da joj se vrate dve vile u Hrvatskoj

Igot Mirović/ Foto: novosti.rs

Mirović: Vojvodina traži da joj se vrate dve vile u Hrvatskoj

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović rekao je danas da je Vojvodina ponovo zatražila da joj se vrate dve vile u Hrvatskoj i jedna u Sloveniji.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

"Taj proces traje neko vreme, a mi smo ga sada ponovo aktuelizovali. Želimo da zaštitimo svu imovinu koju Vojvodina poseduje, a posebno imovinu koja se nalazi u bivšim republikama", rekao je Mirović.

On nije mogao da predvidi koliko će proces trajati i kako će se završiti, ali je naglasio da pokrajina od toga ne odustaje.

"Na inicijativu poslanika ažurirali smo ponovo taj posao i nastavili ga. Za nekoliko meseci ili godina nadamo se da ćemo imati i rezultat u tom poslu", rekao je Mirović.

Imovina u Hrvatskoj, kako kaže, u međuvremenu je promenila ne samo vlasnika već i strukturu.

Govoreći o ostalim objektima, Mirović je rekao da Vojvodina ima vilu u Sloveniji, a da u Crnoj Gori Vojvodina ima zajedno sa drugim pravnim licima objekte u Igalu.

Prioritet započeti projekti i finansiranje Vojvodine

Mirović je izjavio da je prioritet pokrajinske vlade realizacija velikih, započetih projekata, ali da će se inicirati i pitanje donošenja zakona o finansiranju Vojvodine.

On kaže da su prioritet pokrajinske vlade poslovi koji su započeti i to velike investicije, poput pruge Beograd - Subotica, zatim projekti značajni za Vojvodinu, regionalni projekti i lokalni projekti.

Kako kaže radiće se na ubrzanju izgradnje Žeželjevog mosta, ali i završetku "Kamenice 2", kao i izgradnji nove zgrade RTV Vojvodine u Novom Sadu, ali i novog Kliničkog centra u tom gradu.

Govoreći o Zakonu o finansiranju Vojvodine, na čije se donošenje čeka skoro deceniju, Mirović je rekao da je taj zakon važan jer donosi predvidivost.

"To nije zakon koji će postaviti novu tačku podela, već tačku razrešenja, posebno u delu rada onih ustanova čiji je osnivač Vojvodina. Zbog toga je potreban zakon", rekao je Mirović.

On je podsetio da vlada treba da predloži zakon, a skupština da usvoji.

"Mi ćemo inicirati to pitanje, za brži razvoj pokrajine. Vojvodina želi stabilan, predvidiv model finansiranja", zaključio je Mirović.