Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Miščević: Moguća nova uslovljavanja

Foto: Tanjug

Miščević: Moguća nova uslovljavanja

Jedan od problema sa Hrvatskom je granica na Dunavu, nestali, arhivi - kazala je Miščević

Srbija
Izvor: Tanjug

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da Srbija mora biti jako pažljiva, jer postoje otvorena pitanja sa susednim zemljama, članicama EU, koja se u bilo kojoj fazi pregovaračkog procesa mogu otvoriti.

- Mi smo jako svesni toga i na početku procesa smo napravili pregled potencijalnih bilateralnih pitanja sa svim državama, ne samo sa susednim i o tome se vodi jako puno računa - rekla je Miščević novinarima u Beogradu.

Ona je navela da se ne zna kada će ti problem eskalirati, ali je istakla da se oni mogu rešiti bilateralnim razgovorima.

Dodala je i da će posle izbora nove vlade bilateralne komisije nastaviti sa radom.

- Jedan od problema sa Hrvatskom je granica na Dunavu, nestali, arhivi…ima dakle veći broj pitanja - kazala je Miščević.

Korina Startulat iz Evropskog centra za javnu politiku iz Brisela nije isključila mogućnost da se Srbija nađe u sličnoj situaciji u kojoj je bila zbog blokade Hrvatske u vezi sa poglavljima 23 i 24.

- Nepredvidivo je i da li će Rumunija otvoriti pitanje manjina. Nemam 'magičnu kuglu' da znam da li će Srbija otvoriti poglavlja 23 i 24 do kraja juna, ali se svi tome nadamo - rekla je ona.

Za bivšeg savetnika predsednika Hrvatske I profesora Dejana Jovića nema sumnje da će najveći problem za Srbiju na putu evropskih integracija biti Kosovo, a ne Hrvatska.

Takođe, veruje da deblokada poglavlja 23 nije kraj priče

- Meni se čini da sledi niz sličnih postupaka, možda ne samo od Hrvatske - kazao je Jović i napomenuo da je sam proceš ulaženja u EU dugotrajan I frustrirajući.