Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Miščević: Otvaramo tri poglavlja do kraja juna

Tanja Miščević/ Foto: mc.rs

Miščević: Otvaramo tri poglavlja do kraja juna

Postoji saglasnost da je u interesu Srbije i EU da što pre počnemo pregovore u oblasti vladavine prava, kaže šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević

Srbija
Izvor: Tanjug

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević izrazila je danas nadu da će pregovaračka poglavlja 23, 24 i 5 biti otvorena za vreme holandskog predsedavanja EU, odnosno do kraja juna zbog kredibiliteta koji je Srbije stekla u poslednjih nekoliko meseci.

- Ono što nam daje nadu da je to moguće je velika i snažna podrška država članica. Postoji saglasnost da je u interesu Srbije podjednako i u interesu EU da Srbija počne pregovore u oblasti vladavine prava - rekla je Miščevih novinarima u Beogradu.

Ona je podsetila da su jutros poslate pregovaračke pozicije za poglavlje 23 I 24, te da je za pogavlje 23 smo sinoć dobijeno pismo predsedavajućeg na osnovu koga je Srbija onda odgovarila pregovaračkom pozicijom.

Takođe, ona je dodala da je u paketu i poglavlje 5, koje se odnosi na javne nabavke..

- Već sutra (petak) države članice, sada opet u komitetu za proširenje, raspravljaće o tom tekstu pregovaračkih pozicija za poglavlja 23 I 24, a onda na osnovu njih treba da predstavi, opet tu ne mogu biti precizna da li već naredne nedelje ono što se naziva zajednička pregovaračka pozicija - rekla je Miščević.

Miščević je kazala da posle toga počinje nova rasprava država članica o prelaznim merilima. Ta rasprava bi, kako je rekla, trebalo da bude dosta intenzivna, ali nada se kratka, kako bi otvorili do kraja juna poglavlja 23, 24 i pet.