Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mogerini: ZSO neće biti paralelna struktura vlasti

Foto: https://twitter.com/federicamog

Mogerini: ZSO neće biti paralelna struktura vlasti

Mogerini je to rekla obraćajući se poslanicima u kosovskom parlamentu tokom posete Prištini, preneo je AP.

Srbija
Izvor: Tanjug

Mogerini je to rekla obraćajući se poslanicima u kosovskom parlamentu tokom posete Prištini, preneo je AP.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je danas da Zajednica srpskih opština na Kosovu neće biti paralelna struktura vlasti i da "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova".

"Jedinstvo i različitost su moto EU i mogli bi to postati veoma lako i na Kosovu", dodala je Mogerini u parlamentu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini čestitala je danas u Prištini Kosovu na preporuci za ukidanje viznog režima i podvukla značaj dijaloga sa Beogradom.

Ona je istakla da će vizna liberalizacija imati pozitivan uticaj i na svakodnevni život i na politiku.

"Ovo znači da je Kosovo Evropa, i da mi radimo na integraciji Kosova u EU", rekla je Mogerini na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim premijerom Isom Mustafom i komesarom EU za migracije Dimitrisom Avramopulosom.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ona je rekla da su postignuti brojni sporazumi ali da sada treba dati impuls njihovoj primeni na obe strane.

"Meni kao posredniku je najvažnje da sporazumi budu sporovedeni kako treba na korist ljudi, i u cilju jačanja institucija, države i veza u regionu", rekla je Mogerini.

Avramopulos je rekao da je Kosovo "deo evropske porodice", da je ostvarilo značjana napredak i uspešne napre u ispanjavanju potrebnih kriterijuma na polju pravosuđa i unutrašnjih poslova.

"Naš izveštaj potvrđuje da su svi kriterijumi ispunjeni. Do momenta stupanja na snagu vizne llberalalizacije Kosovo treba da ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i da još jace radi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je on.

On je dodao da Evropa nije tu da bilo šta nameće,a li da u svetu postoji percepcija da je Kosovo korumpirano i da je organizovani kriminal još tu, pa treba raditi na tome.

Mogerini i Avramopulos su u Prištinu doputovali dan nakon što je Evropska komisija Kosovu izdala preporuku za liberalizaciju viza.

Visoka predsavnica je dodala da je jedna od tema razgovora sa kosovskim zvanicnicima bio i briselski dijalog, odnosno sprovodenje postignutih sporazuma.

Mustafa je rekao da je na radnom ručku sa evropskim zvaničnicima bilo reči o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je preporuka o viznoj liberalizicaji, borba protiv korupcije, nasilnog ekstremizma i terorizma, kao i dijalog sa Beogradom.

Mogerini se nakon sastanka sa Mustafom sastala i sa kosovskim predsednkom Hašimom Tačijem, a razgovaraće i sa predsednikom skupštine, Kadri Veseljijem i govoriti na svečanoj sednici parlamenta, na kojoj su učešće potvrdili i poslanici opozicije koji inace poslednjih meseci bojkotuju rad kosovske skupštine.