Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MORINA SE ŽALI NA ODLUKU O IZRUČENJU: Zatražio politički azil u Hrvatskoj

Foto: Printskrin

MORINA SE ŽALI NA ODLUKU O IZRUČENJU: Zatražio politički azil u Hrvatskoj

Ismail Morina, čije je izručenje Srbiji odobrio sud u Dubrovniku, zatražio je politički azil u Hrvatskoj. Morina se, takođe, hrvatskom Vrhovnog sudu žalio na odluku o izručenju. Proces bi mogao da traje nekoliko meseci.

Srbija
Izvor: RTS

Advokat Ismaila Morine, Darko Butigan je potvrdio da je njegov klijent zatražio politički azil u Hrvatskoj, jer "strahuje da u Srbiji ne bi imao fer suđenje".

Istovremeno, Morina je Vrhovnom sudu Hrvatske podneo žalbu na odluku o izručenju Srbiji, koju je nedavno doneo sud u Dubrovniku, gde je uhapšen u junu, rekao je Butigan.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji".

U pregovore oko pravnog statusa Ismaila Morine uključio se i albanski premijer Edi Rama, koji od kraja prethodne sedmice "pregovara sa hrvatskim vlastima poslednja dva dana radi konačnog rešenja tog procesa".

Ministar pravde Gazmend Bardi je, takođe, zvanično zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev Srbije uz obrazloženje da je "albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motivisanog progona ili diskriminacije".

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija u oktobru 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Etničke Albanije", što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.