Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MORINA UHAPŠEN U DUBROVNIKU: FS Albanija svim silama protiv izručenja Srbiji

Foto: Printscreen/Youtube

MORINA UHAPŠEN U DUBROVNIKU: FS Albanija svim silama protiv izručenja Srbiji

Ismail Morina je uhapšen u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a sud u Dubrovniku je prošle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu

Srbija
Izvor: Tanjug

Fudbalski savez Albanije poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morine, osumnjičenog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu prilikom utakmice Srbija-Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine. Navijači Albanije pozvali na okupljanje večeras u Tirani.

Ismail Morina je u junu uhapšen u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a sud u Dubrovniku je prošle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu, navodi AP.

Morina je osumnjičen da je, na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u oktobru 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Velike Albanije", nakon čega je izbilo nasilje a utakmica prekinuta.

Albanska policija je sedmog oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja.

Međutim, albanski vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinu Srbiji".

Navodi se da je Fudbalski savez Albanije uverio porodicu Morina da će nastaviti da se bori kako bi sprečio njegovo izručenje.

"U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristimo sve institucionalne i pravne puteve", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Morina poreklom iz područja Kukeša na severoistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posećuje utakmice koje u gostima igra albanska fudbalska reprezentacija.

Njegov brat Dževair se požalio televiziji Report da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji.

"Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo", rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli.

Albansko ministarstvo pravde zatražilo je da Morina ne bude izručen a premijer Edi Rama u kontaktu je sa hrvatskim vlastima oko rešavanja slučaja, pišu albanski mediji.