Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Mozaik u Hramu Svetog Save JOŠ JEDAN SIMBOL BRATSTVA srpskog i ruskog naroda"

Foto: feelbelgrade.com

"Mozaik u Hramu Svetog Save JOŠ JEDAN SIMBOL BRATSTVA srpskog i ruskog naroda"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovali su svečanoj prezentaciji mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru, na kupoli visine od 65 metara.

Srbija
Izvor: RTS

"Najveći naš zadatak danas je da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji", poručio je predsednik Srbije u obraćanju na svečanosti otkrivanja mozaika.

"Na nama je da završimo ovaj hram", rekao je Vučić i ukazao da je Hram na Vračaru "kuća za sve" i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, ali i da u tom hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom.

"Ova kupola, koja je iznad nas, verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Srbije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće", naglasio je Vučić.

Oluje kroz koje smo zajedno prošli ojačale su korene te veze, podvukao je Vučić podsetivši da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

"Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti", rekao je predsednik.

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život.

Država je pomogla Hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez koga, ističe, ne bismo gotovo ništa uradili u tom svetom hramu i koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova.

Takođe se zahvalio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu što je svojim dolaskom uveličao ovaj dan i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Lavrov: Naše će crkve sačuvati dostojanstvo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u Hramu Svetog Save preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umetnicima koji su tom poduhvatu doprineli.

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u "političkim igrama", poput onih u Crnoj Gori ili Makedoniji, Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve.

Izrazio je uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

"Moje srce je bilo ispunjeno ogromnom radošću i zahvalnošću kada sam video ovu predivnu kompoziciju Vaznesenja Gospodnjeg, koje sada ukrašava glavnu kupolu ovog veličanstvenog hrama", rekao je Ilarion, mitropolit moskovski.