Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Može li Šešelj da spreči novi 5. oktobar?

sputnik. ilustracija NB

Može li Šešelj da spreči novi 5. oktobar?

Lider radikala dobro zna da postizborna kriza nije izbila zbog poseta američkog ambasadora opozicionim strankama u izbornoj noći, već zbog naše nesposobnosti da pošteno prebrojimo glasove.

Srbija
Autor: rs.sputniknews.com/ Vladimir Sudar

Lider radikala dobro zna da postizborna kriza nije izbila zbog poseta američkog ambasadora opozicionim strankama u izbornoj noći, već zbog naše nesposobnosti da pošteno prebrojimo glasove.

Najveći problem aktuelne postizborne krize, svakako je povratak Srbije u prošlost. I to više od 20 godina unazad. U vreme, ratova, stradanja i sankcija. Opšte pljačke na izborima.

Međutim, ono što je danas gore nego veselih 90-ih je odsustvo elementarnog fer-pleja. Što je osnovni preduslov za minimum demokratije. U smislu, jedan čovek — jedan glas. Iz čega proizilazi da su izborni rezultati svetinja. Glas naroda — glas Boga.

A minimum fer-pleja, postojao je za Slobinog vremena.

Podsećamo — kada je ’96. „Koalicija Zajedno“ pobedila na lokalnim izborima u gotovo svim većim gradovima Srbije, radikali su (tada u sastavu — Šešelj, Vučić, Nikolić…) priznali rezultate.

Godinu dana kasnije, kad je Šešelj dobio Lilića u drugom krugu predsedničkih izbora, pa su tadašnji Slobini socijalisti morali da „odvade“ glasove iz Drenice ne bi li se izbori ponovili zbog izlaznosti manje od 50 odsto, Zoran Đinđić i Vesna Pešić (koji su bojkotovali izbore) javno su rekli da je Šešelj pobednik.

Istorijskog 24. septembra 2000. godine, Šešelj je čestitao pobedu Koštunici.

Srpski izbori, zapadna ocena — ruski efekat

Posle toga, svi izbori bili su manje-više legalni i legitimni. Izuzimajući incident sa punim džakom glasova iz 2012. godine. Još uvek bez sudskog epiloga.

Ali čak i tada, svi rezultati su priznavani sa svih strana.

Važnu ulogu u tome odigrala je Srpska radikalna stranka koja je od sredine ’90-ih davala najbolje i najpreciznije prognoze rezultata i, uz Cesid, postavila visoke standarde za sve koji se bave brojanjem glasova. Nekad se znalo, kad radikali saopšte preliminarne rezultate — to je to.

Iako se u međuvremenu SRS pocepala (ne jednom) ono što se očekivalo od Šešeljevih sledbenika je da će, kao i uvek, poštovati minimum fer-pleja. I da će u izbornoj noći saopštiti najrelevantnije rezultate. I da će ih prihvatiti bez obzira koliko im se (ne) sviđali.

Umesto toga, dobili smo nemušto obraćanje Vjerice Radete (zamenila dugogodišnjeg šefa Izbornog štaba SRS-a Dragana Todorovića) u izbornoj noći i potonji Šešeljev upliv u sukob na relaciji RIK/SNS protiv ostatka opozicije. Sukob u kojem Šešelj ne bi trebalo da učestvuje.

Nevolje s Cesidom, ili — Srećna Nova ’96!

Umesto što napada Dveri i DSS, što je legalno u kampanji, posebno pošto „ciljaju“ na isto biračko telo, Šešelj je morao da objavi rezultate do kojih je došla Srpska radikalna stranka. Na taj način bi sačuvao zrno kredibiliteta čak i kod onih koji ga nikad nisu podnosili.

Ekspert za „buku i bes“ na političkoj sceni Srbije, do sada je uvek bio „glas razuma“ kad su izborni rezultati u pitanju. Međutim, čak i kad nekadašnji „glas razuma“ postane deo „buke i besa“, u suštini, ništa time ne dobija.

Što je veća „buka i bes“, to se teže dolazi do odgovora na pitanja na koja se traže odgovori. Ali se do tačnih odgovora, pre ili kasnije, ipak dođe. I na kraju veću cenu plate oni koji su bežali od odgovora, neuporedivo veću nego što bi platili na početku.

A Šešelj dobro zna da kriza nije izbila zbog poseta američkog ambasadora opozicionim strankama, već zbog naše nesposobnosti da pošteno prebrojimo glasove.

Zato bi lider radikala trebalo da se pobrine, da u sredu, nakon ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta, da njegov predizborni štab saopšti najpreciznije rezultate. Jer ako položi popravni ispit, posle pada Cesida i RIK-ovih blamaža, izborni štab SRS ostaće jedina institucija kojoj će se verovati u izbornim noćima.

U suprotnom, svaki sledeći izbori će ličiti na lokalne iz 1996. i predsedničke iz 2000. godine.

rs.sputniknews.com