Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Na Kosovu zatvoreno 14 organizacija zbog podrške terorizmu

Foto: enciklopedija.hr

Na Kosovu zatvoreno 14 organizacija zbog podrške terorizmu

Skupstina samoproglašenog Kosova je ove nedelje usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Srbija
Izvor: N1

Kosovske vlasti su do sada zatvorile 14 nevladinih organizacija za koje se sumnjalo da su finansirale terorističko i ekstremističko delovanje.

Zakon o sprečavanju finansiranja terorizma smatra se veoma važnim za predupređenje terorističkih aktivnosti. Naime, ekspert za bezbednost Burim Ramadani ocenjuje da su nedostajanje jednog ovakvog zakona kriminalne grupe koristile kao oazu za pranje novca, čak i finansiranje terorističkih grupa.

"Imajući u vidu da je Kosovo bila zona u koju je došao veliki broj nevladinih organizacija i humanitarnih udruženja, koji su ovde prali novac, ovaj zakon će, uprkos tome što je veoma striktan, omogućiti pravosudnim organima pristup svakom od tih slučajeva u slučaju da se pojavi sumnja u finansiranje terorizma i pranje novca”, objašnjava Ramadani.

Kazne koje ovaj zakon predviđa za finansijere terorizma dostižu milionske iznose. Finansiranje terorizma kažnjavaće se zatvorskom kaznom od pet do 15 godina, kao i novčanom kaznom do 500.000 evra. Kazna za banke i finansijske institucije biće u iznosu do 1.000.000 evra.

Kosovska vlada je do sada oduzela dozvolu za rad za 14 nevladnih organizacija, pod sumnjom da su podržavale i finansirale terorističko i ekstremističko delovanje pojedinaca i grupa.

Najnoviji zakon se smatra novim korakom kosovskih vlasti u sprečavanju fenomena koji je doveo do toga da oko 300 građana Kosova od 2012. godine učestvuje u ratovima u Siriji i Iraku. Prema policiji, do sada je na ratištima tamo stradalo njih 50.

Da podsetimo, Kosovo je u martu 2015. godine usvojilo zakon kojim se učešće u stranim ratovima smatra terorističkim delom.