Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Na listi loših direktora već 570 firmi

Foto: arrro.rs

Na listi loših direktora već 570 firmi

Većina ih se našla na listi zbog poreskih prekršaja.

Srbija
Izvor: Tanjug, NB

Na listi loših direktora Agencije za privredne registre već je popisano 570 firmi.

U Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, našle su se firme "Gorenje Home doo" iz Zaječara, zatim "Nelt co. doo" Dobanovci, "Transgas doo" Kragujevac, "Beba 93 doo" Beograd...


Većina firmi registrovana je kao društvo sa ograničenom odgovornošću (D.O.O), što znači da direktori ne odgovaraju za obaveze firme, već je na njima samo rizik poslovanja do visine kapitala koji je unet.

Na listi ima i onih koji su registrovani kao akcionarsko društvo, pa se, primera radi, tu našla i kompanija "Eko Serbia ad", koja je na ovaj neslavni popis dospela zbog poreskih prekršaja, kao što je navedeno i za većinu ostalih firmi s liste.

Ova lista je postala dostupna na portalu APR-a od kad je u primeni Zakon o Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR. Tim Zakonom je uspostavljena Centralna evidencija izrečenih mera, a Zakon se primenjuje od 1. juna 2016.

Takozvana lista loših direktora obuhvata podatke o firmama, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora, čije je poslovanje sankcionisano zbog krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija.

Takvim rukovodiocima, piše na sajtu APR-a, biće izrečene privremene mere, poput zabrane poslovanja, osnivanja novih firmi ili raspolaganje novcem.

Kako je naglašeno, pojedini podaci o privrednim društvima i preduzetnicima biće dostupni, dok drugi, poput onih iz kaznenih evidencija, neće biti javni zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U centralnoj evidenciji privremenih ograničenja pravnih lica bice dostupno ime vlasnika ili direktora, kao i osnov po kome je upisan.