Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJBOLJI STRUČNJACI RUSIJE iz oblasti bezbednosti dolaze u Srbiju

Foto: positime.ru

NAJBOLJI STRUČNJACI RUSIJE iz oblasti bezbednosti dolaze u Srbiju

​Novi sporazum doneće brojne koristi našim studentima, ali i istraživačima i nastavnicima u Srbiji.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Univerzitet Državne protivpožarne službe Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije iz Sankt Peterburga, najstarija obrazovna ustanova tog tipa u svetu, koja ove godine slavi 111 godina, predložio je saradnju Beogradskom univerzitetu, kako bi naši stručnjaci podigli nivo znanja iz oblasti bezbednosti i preneli ga na srpske studente.

Do saradnje dolazi na predlog Srpsko-ruskog humanitarnog centra koji od osnivanja sarađuje sa Univerzitetom, jer se većina instruktora, vatrogasaca spasilaca koji obučavaju srpske kolege u Nišu, školovala upravo na fakultetu MČS-a.

Predlog Sporazuma Fakultetu bezbednosti ponuđen je tokom studijskog boravka predstavnika Fakulteta bezbednosti, Fakulteta zaštite na radu Univerziteta u Nišu i predstavnika Kriminalističko-policijske akademije Univerzitetu Državne protivpožarne službe Ministarstva za vanredne situacije u Sankt Peterburgu, prenosi Glas Moskve.

„Realizacija Sporazuma doneće brojne koristi našim studentima, ali i istraživačima i nastavnicima u Srbiji, jer će omogućiti upoznavanje sa vrhunskom savremenom tehnologijom i tehničkim dostignućima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, ali i razmenu znanja i iskustava. Sporazum predviđa i razmenu studenata, učešće u razvojnim i inovacionim projektima i sprovođenje profesionalnih kurseva i drugih programa stručnog usavršavanja kadrova zaduženih za upravljanje i reagovanje u vanrednim situacijama“, docent dr Mladen Milošević, direktor Inovacionog centra Fakulteta bezbednosti.

Predstavnici srpskih akademskih ustanova imali su priliku da se upoznaju sa sistemom obrazovanja kadrova u oblasti upravljanja vanrednim situacijama.

Tokom studijskog boravka, grupa nastavnika detaljno se upoznala sa metodologijom sprovođenja nastavnog procesa u obrazovnim ustanovama MČS-a, kao i sa programima stručnog osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca, spasilaca i pripadnika jedinica civilne zaštite.

Profesori iz Srbije imali su priliku da obiđu sve najsavremenije poligone MČS-a za obuku vatrogasaca spasilaca, ronilaca, ali i laboratoriju za ispitivanje uzroka požara iz koje se prati i upravljanje vanrednim situacijama na Arktiku.