Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije

Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije

Srbija
Autor: P.P.

Suđenje četvorici pripadnika Državne bezbednosti, optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, nastavljeno je danas svedočenjem šefa smene u Devetom odeljenju u vreme ubistva, Ratka Ljubojevića.


Foto: Tanjug, video/arhiva

Ljubojević je pred Specijalnim sudom u Beogradu ostao pri ranijim izjavama koje je dao u svojstvu svedoka i dodao da je na televiziji video da je Ćuruvija ubijen, kao i da se ne seća da li je on predao vozilo osumnjičenom Romiću koje je viđeno na dan ubistva Ćuruvije.

- Kada je trebalo da bude moja smena na terenu, zvao sam Sokovića (Nebojša Soković, šef smene u Devetom odeljenju koja je bila na terenu u vreme ubistva Ćuruvije) i saznao da naša ekipa ne ide na teren, da je posao prekinut. Kasnije sam na televiziji video da je Ćuruvija ubijen i tako sam došao do tog saznanja - rekao je Ljubojević.

Na pitanje da li beli golf 3 iz sastava voznog parka Devetog odeljenja, koji je primećen u Ulici Lole Ribara neposredno pre nego što je praćenje tog dana prekinuto i Ćuruvija ubijen, on odvezao i predao Romiću, Ljubojević je rekao da misli da jeste, ali da nije siguran i da postoji mogućnost da to nije učinio.

- U glavi mi je da smo Pavić i ja odvezli, ali Pavić kaže da su on i Dragović to odvezli. Možda sam odvezao neki drugi automobil. Sećam se da smo nešto dovezli kod baraka, ali da li je to bilo Romiću, mislim da jesmo, ja i Pavić, ali on tvrdi drugačije - rekao je Ljubojević.

On je dodao da misli da je automobil predao Romiću i Franku Simatoviću, ali da "to može da bude i neki drugi posao".

- To mi je u magli. Posle 17 godina i milion istraga na ove okolnosti više nisam siguran čega se sećam - rekao je Ljubojević.

Prema njegovim rečima, izveštaj o radu na praćenju Ćuruvije otkucao je u dva primerka i predao dežurnom načelniku Vladanu Nikoliću, koji je sa izveštajem otišao u drugu kancelariju da telefonira. Posle toga Nikolić mu je rekao da je jedan primerak dovoljan, dok je, kako je rekao, Nikolić pred njim pocepao drugi.

Ljubojević je dodao i da je o toku praćenja obaveštavao tadašnjeg pomoćnika načelnika Trećeg odeljenja beogradskog centra Resora DB Stevana Bastu, ali da se zbog vremenske distance ne seća da li je samo to on činio ili i njegovi šefovi, kao i da se ne seća razloga da to čini.

Autor: Tanjug