Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Nastavljamo da gradimo stabilne odnose sa EVRO(AZIJSKOM) unijom"?

Foto: Tanjug

"Nastavljamo da gradimo stabilne odnose sa EVRO(AZIJSKOM) unijom"?

"Srbija ostaje dosledna u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali daje punu podršku i drugim integracionim procesima, kao što je Evroazijska unija", rekao je predsednik Srbije.

Srbija
Autor: NB

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev se u okviru trodnevne posete Srbiji sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kome je uručio Orden prijateljstva prvog stepena.

Kazaški predsednik je iskoristio sastanak sa Nikolićem da istakne koliko je važno prijateljstvo dve zemlje.

"Srbija je naš najveći partner u Evropi i naš blizak prijatelj po karakteru i svim osobinama. U budućim projektima očekujem podršku sa vaše strane, a što se tiče ekonomije i trgovine želimo da proširimo posao sa vama, jer vi imate iskustva u poljoprivredi i građevini", rekao je Nazarbajev i dodao da je Kazahstan dosta bogata zemlja koja je spremna da sarađuje sa Srbijom.

"Mislim da ćemo sa vama razmotriti političke probleme regiona i uopšte", zaključio je kazaški predsednik.

Za vreme trodnevne posete delegacije Kazahstana biće potpisano pet sporazuma između dveju država u oblasti pravosuđa, kao i o učešću Srbije na izložbi „Ekspo“ koja će se održati 2017. godine u Astani. Svoju saradnju u oblasti poljoprivrede potvrdiće sporazumom AP Vojvodina i jedan kazaški region, a Srbija je dobila zeleno svetlo za bescarinski izvoz "Fijata 500 L" u zemlje Evroazijske unije koju čine Rusija, Belorusija, Kirgistan, Jermenija i Kazahstan.

Foto: twitter.com

Srbija između dve unije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je nakon potpisivanja sporazuma sa Kazahstanom izjavio da Srbija ostaje dosledna u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali daje punu podršku i drugim integracionim procesima, kao što je Evroazijska unija.

Da Srbija ne može istovremeno da gradi dobre odnose da Evropskom i Evroazijskom unijom, mišljenja je Dragan Maršićanin iz DSS-a, koji kaže da ta stranka apsolutno podržava sve kontakte sa državama koje su bliske Rusiji i sa kojima imamo sporazum o slobodnoj trgovini, ali da su dobri odnosi ove vrste kratkog daha.

"Problem je što te veze sa zemljama Evroazijske unije mogu da traju samo još neko vreme, jer Srbija konstantno radi na približavanju Evropskoj uniji", rekao je Maršićanin i dodao da pristup EU znači jedinstvenu politiku sa zemljama članicama, što isključuje ovakve vrste odnosa.

Sa ovim se ne slaže analitičar Branko Radun koji smatra da svi rade nešto slično, balansirajući između dve unije.

On je naveo primer Bugarske i Mađarske koje su članice EU i NATO-a, ali nastoje da razviju odnose sa Rusijom, naročito kada je reč o izvozu energenata.

"Problem sa tom pričom je u tome što niko ne zna kada će i da li će Srbija ući u Evropsku uniju. Ko zna šta može u međuvremenu da se desi sa obe unije. Jedna je tek na početku, druga je u krizi", rekao je Radun i dodao da je Srbija uslovljena evrointegracijama, te da nema rezervni plan za ekonomske veze sa EU, koja čini 2/3 srpskog izvoza.