Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nasufović: Od radikalizacije najveće štete imaju muslimani

Foto: Printscreen

Nasufović: Od radikalizacije najveće štete imaju muslimani

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović izjavio je da je itekako moguće uspostavljanje jedinstvene IZ, ali ne tako brzo i jednostavno, kako očekuju muslimanski vernici.

Srbija
Izvor: Danas

Prema njegovim rečima, najveći nesporazumi su isključivo organizacione prirode.

"Međutim, jedna ruka nije dovoljna za pomirenje. Najveće prepreke su lični interesi pojedinaca koji imaju ogromnu materijalnu korist od IZ i njom vešto manipulišu", rekao je Nusufović za list Danas.

"Islamska zajednica Srbije, koju odnedavno predstavljam, svoju ruku pomirenja nikada nije spustila niti zatvorila, premda je ta naša ruka proteklih godina uporno odbacivana. Još imamo i snage i volje da je držimo otvorenom i molimo Boga da tako i ostane sve dok se želje naših vernika ne ispune - jedinstvo muslimana", kazao je on.

Nasufović je rekao da radikalizam nikad nije bio u duhu i tradiciji islama.

Ta pojava je ne tako davno nastala, ali je i dalje zabrinjavajuće prisutna, rekao je on napominjući da "ubiti nevinog - Bog strogo zabranjuje", Nasufović kaže da od takvog radikalizma najveće štete imaju muslimani - kao žrtve konkretnih napada, ali i kao žrtve tragične krivice, što za posledicu ima širenje mržnje prema islamu i muslimanima na svim meridijanima.

Prema njegovim rečima, na našim prostorima ima pojedinačnih i izolovanih primera, ali to nije razlog za paniku, jer su takvi primeri dobro poznati organima kojima je primarni zadatak bezbednost građana.