Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEĆE NAM SE SVIDETI Evo šta će sve moći da nam radi UPRAVNIK ZGRADE

Ilustracija Foto: Pixabay.com

NEĆE NAM SE SVIDETI Evo šta će sve moći da nam radi UPRAVNIK ZGRADE

Ovlašćenja upravnika da špijunira stanare, prijavljuje ih i da dobije platu iz našeg džepa.

Srbija
Autor: Kurir, Nova borba

Ukoliko bude u skupštini bude usvojen novi zakon o stanovanju, profesionalni upravnici zgrada imaće pravo, da ulaze u stanove u zgradi bez ikakvog nalog i dozvole, te popisuju stanare i podstanare, piše „Kurir“.

Kako navodi taj list upravnici će stanre prijavljivati komunalnoj inspekciji, čak i zbog ostavljenih kolica za bebe ili bicikla u hodniku, iako zgrada nema lift.

Tako će njihova uloga biti slična ulozi policajca u zgradi, a list piše da će zavladati diktatura profesionalnih upravnika, koji će za svoj rad primati više od minimalne zarade, prema tvrdnjama „Kurira“ i do 300 evra mesečno.

Taj novac dobijaće iz džepa stanara. Odbornik u Skupštini Beograda iz redova Demokratske stranke Zoran Alimpić kaže da umesto za upravnike posla ima za poreske inspektore, te da je zakon restriktivan, kao i da skupljanje podataka o tome gde ko živi vodi MUP.

„Ne može upravni da špijunira i prijavljuje ljude koji možda i ne plaćaju kiriju, ali plaćaju porez“, kaže Alimpić dodaju da u jednom delu ono što će se raditi neće biti po Ustavu.

„Svaki stanar će morati da dozvoli prolaz kroz svoj stan radi popravke u drugom stanu ili na fasadi zgrade, što je kršenje Ustava“, dodaje on.

Novina je i što će se dozvola za nadzidavanje stana na zgradi dobijati tako što će morati da se složi dve trećine stanara, a ne svi, kao što je do sada bio slučaj.

Iz ministarstva građevine poručili su da tvrdnje odbornika nisu sasvim tačne i da zakon u nijednom delu ne krši ustav, te da upravnim nema pravo da nadgleda i kontroliše ko živi u zgradi, već da su to dužni da prijave stanari, ali da te podatke daju upravniku.