Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nedimović: IZ SIVE ZONE izvešćemo 100 hiljada radnika

Branislav Nedimović/ Foto: RAS Srbija

Nedimović: IZ SIVE ZONE izvešćemo 100 hiljada radnika

Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika potpisan je u Vladi Srbije između Nemačke razvojne agencije (GIZ), NALED-a i resornih ministarstava.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je tom prilikom da je potpisivanjem tog memoranduma omogućeno uspostavljanje elektronskog sistema za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi kao i suzbijanje sive ekonomije u zemlji.

"Najveći deo poslova u poljoprivredi se obavlja u crnoj zoni. To je tako najviše zbog birokratskih prepreka", kazao je Nedimović dodajući da će se uspostavljanjem vaučera, trenutnog elektronskog upisivanja radnika na terenu u sistem, 80–100.000 ljudi uključiti u sistem.

Kao rezultat tog projekta, Nedimović smatra da će se sledeće godine povećati broj registrovanih zaposlenih koji će imati penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Korist će imati država jer će imati jasno evidentirana lica, osiguraće se poreski prihodi, a i poslodavci će imati korist i biće zaštićeni", rekao je on.

Nedimović je objasnio da će zahvaljujući celom projektu biti izrađena i aplikacija za mobine telefone preko koje će poslodavci trenutno moći da prijave sezonske radnike.

Rekao je da je ceo model prepisan iz mađarskog iskustva i da on već funkcioniše u nekim zemljama regiona i daje rezultate.

Projekat koji zajednički realizuju NALED, Nemačka razvojna saradnja (GIZ), finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradanju i razvoj (BMZ), a partneri su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo rada i Ministarstvo finansija.

Ministar rada Zoran Đorđević istakao je da je Mađarsku, koja je primenila takođe elektronski sistem prijavljivanja radnika sezonaca, na taj način značajno smanjila broj nezaposlenih i rad u sivoj zoni.

On je istakao da je čak 65 odsto građana koji rade sezonske poslove u poljoprivredi u poslednjem kvartalu prošle godine radilo bez prijave.

"Menjaćemo zakon u smislu da će biti obaveza prijavljivanja radnika istog trenutka", rekao je Đorđević i dodao da će Inspekcija rada pojačati kontrole na terenu.

Rekao je da će inspektorima biti omogućeno da sa terena prijave radnika elektronskim putem, ma gde da se zatekne.