Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEGOVANJE TRADICIJE: Srpski kadeti marširali na Krfu

Foto: mod.gov.rs

NEGOVANJE TRADICIJE: Srpski kadeti marširali na Krfu

Kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i Banjaluke "promarširali" su ulicama Krfa, a tom prilikom brojni građani i turisti pozdravili su ih aplauzom.

Srbija
Izvor: Tanjug

Kadeti i studenti vojne i policijske akademije prisustvovali su i Komemorativnim svečanostima povodom obeležavanja 101. godišnjice od povlačenja srpske vojske na ostrvo Krf.

Oni su posetili i Srpsku kuću, spomen-muzej srpskim vojnicima na Krfu, gde su se visokom delegacijom Srbije i Grčke upoznali sa istorijom Srba na ovom ostrvu od 1916. do 1918. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ranije danas je položio vence na grčkom ostrvu Vido povodom Komemorativne svečanosti i obeležavanja 101. godišnjice od povlačenja srpske vojske na ostrvo Krf.

U znak sećanja na 250.000 stradalih civila i vojnika srpske vojske, ministar je položio vence i odao počast kod spomen-kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido, kod mornaričkog krsta i u "plavu grobnicu".

Tom prilikom Đorđević je okupljenim građanima, kao i grčkoj i srpskoj delegaciji, poručio da "tajna slobode počiva u hrabrosti".

"Ovo ostrvo čuva mir svojih stavnovnika smeštenih iza teških mermernih ploča i u dubini mora. Danas zbog njihove hrabrosti i onoga što su učinili za nas možemo slobodno da govorimo", rekao je Đorđević.

Poručio je da srpski građani imaju pravo da budu ponosni zbog toga što su im heroji kojima se odaje počast, obezbedili slobodu.

Komemorativnim svečanostma prisustvovale su visoke delegacije Ministarstva odbrane Srbije i Grčke, kadeti Vojne akademije iz Beograda, studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i Banja Luke, predstavnici grada Krfa, kao i predstavnici više srpskih udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.