Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEMA DEMARKACIJE bez SRPSKE LISTE

Foto: radiokontaktplus.org

NEMA DEMARKACIJE bez SRPSKE LISTE

Insistiranje kosovske vlade na ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom po svaku cenu, može rezultirati dodatnim ustupcima Srpskoj listi, piše danas prištinski list "Koha ditore".

Srbija
Izvor: Tanjug

Iako kosovska vlada tvrdi da nije spremna na bilo kakve dogovore sa svojim koalicionim partnerima, ona nastavlja da pregovara sa njima kako bi obezbedila potreban broj glasova za usvajanje zakona, navodi "Koha".

Glasovi poslanika Srpske liste potrebni su kako bi se obezbedila neophodna dvotrećinska većina glasova za ratifikaciju sporazuma.

Sporazum o demarkaciji je jedan od ključnih uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.

"Koha ditore" navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da Srpska lista traži ubrzanje procesa osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO), imenovanja svojih članova na mesta zamenika šefa Kosovske obaveštajne agencije i zamenika komandira Kosovskih bezbednosnih snaga.

Među zahtevima je, dodaje list, i da se srpskom mobilnom operateru "Telekomu" omogući da postavi svoje predajnike u različitim delovima Kosova.

Istovremeno, prištinski "Zeri" piše, pozivajući se na kosovske zvaničnike, da se očekuje da će kosovska vlada uskoro ponovo podneti poslanicima Predlog zakona za demarkaciju sa Crnom Gorom.

Kosovska vlada povukla je prošle nedelje do daljeg iz skupštinske procedure Predlog sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a toj sednici nisu prisutvovali poslanici Srpske liste.