Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemački ministar potvrdio da Balkan ima evropsku budućnost

Foto: wikimedia.org

Nemački ministar potvrdio da Balkan ima evropsku budućnost

Svim snagama podržavamo put učlanjenja i stojimo iza svojih obećanja da zemlje Balkana poseduju jasnu evropsku perspektivu, izjavio je državni ministar za pitanja Evrope pri Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot

Srbija
Autor: Tanjug

Kada su u pitanju evropske integracije zemalja jugoistočne Evrope, prvenstveno onih koje su nastale nakon krvavog raspada bivše Jugoslavije, Bregzitom se ništa neće promeniti, poručio je danas državni ministar za pitanja Evrope pri Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot.

„Mi svim snagama podržavamo taj težak put i stojimo iza svojih izjava i obećanja. To svaki put jasno ističemo. Naredna konferencija Berlinskog procesa predstoji sada u Parizu. Sa tom konkretnom inicijativom mi još jednom potvrdujemo evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, kao i naš angažman u tom regionu", poručio je Rot.

On je dodao a Dojče vele da za politiku proširenja važi da sve zemlje zapadnog Balkana imaju "konkretnu perspektivu učlanjenja u Evropsku uniju".

"Mi od njih ocekujemo mnogo, pre svega na polju izgradnje pravne države i demokratije. U prvom redu je u rukama samih zemalja da ispune te uslove", rekao je Rot.

Prema njegovim rečima, moramo poštovati odluku Britanaca, "iako smo priželjkivali drugačiji ishod referenduma".

Rot smatra da je "bez obzira na to, EU i dalje sposobna da deluje“ i istakao da je iz Evropskog saveta "poslat signal o tome da smo ujedinjeni i da zajednički i postojano stojimo uz EU".

Kako je ocenio, aktuelni problemi koji se odnose na međunarodna tržišta finansija, zaštitu klime, pitanje migracija ili na međunarodne krize, mogu se rešavati samo zajednički što je, kako je naglasio, "potpuno jasno".

"Ako to postignemo, ostaćemo atraktivni – kako unutar, tako i van EU“, smatra Rot.