Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemci i Francuzi žele aerodrom "Nikola Tesla"

Foto: beg.aero

Nemci i Francuzi žele aerodrom "Nikola Tesla"

Koncesionim aktom, firma koja bi pobedila na tenderu upravljala bi beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" narednih 25 do 30 godina, mada se taj rok može produžiti i na pola veka

Srbija
Izvor: Večernje novosti

ZA upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" zainteresovane su najveće svetske kompanije iz te oblasti. Prema saznanjima "Novosti", u taj posao želi da uđe francuski "Vinči", vlasnik osam aerodroma u Portugaliji, nemački "Fraport", u čijem je vlasništvu aerodrom u Ljubljani, francuski "Buig", koji upravlja aerodromom u Zagrebu, dve kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tri iz Kine...

- Još uvek nije doneta odluka o budućem načinu upravljanja beogradskom vazdušnom lukom - pozivaju se "Novosti" na izvor iz Vlade Srbije. - Privatizacioni savetnik, po dosadašnjim sagledavanjima, najverovatnije će predložiti raspisivanje tendera za koncesiju beogradskog aerodroma, budući da većina tih objekata u svetu funkcioniše na taj način.

Koncesionim aktom, firma koja bi pobedila na tenderu upravljala bi beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" narednih 25 do 30 godina, mada se taj rok može produžiti i na pola veka. Po rečima našeg sagovornika, drugi model je privatizacija, a treći, koji je najmanje izvesan, jeste javno-privatno partnerstvo.

- Za bilo koji model upravljanja da se odluči privatizacioni savetnik, reč je o sumi koja se kreće u rasponu od 100 miliona do pola milijardi dolara. Jer, firma koja bude dobila zeleno svetlo da upravlja aerodromom biće u obavezi da izgradi novu ili proširi postojeću pistu, napravi hotel, garaže, kargo centre.